Trump je na južno mejo poslal vojsko, da bi preprečevala vstop nezakonitim prebežnikom. Foto: Reuters
Trump je na južno mejo poslal vojsko, da bi preprečevala vstop nezakonitim prebežnikom. Foto: Reuters
Trump Američane svari pred "karavano" prebežnikov, ki se vijejo iz srednjeameriških držav proti Mehiki. Predsednik trdi, da so se med prebežnike pomešali tudi teroristi in pripadniki IS-a, za kar pa nima nobenega dokaza. Foto: Reuters
Ker Trumpu ni uspelo vzdolž celotne mehiško-ameriške meje postaviti zidu, je zdaj tja poslal vojsko. Foto: Reuters
Trump dodatno zaostruje azilno zakonodajo

S tem ukrepom želijo nasloviti "zgodovinsko neprimerljivo zlorabo sistema priseljevanja", je povedal visoki predstavnik Trumpove administracije.

Predsednik lahko v imenu "nacionalnega interesa" ustavi migracije, se bere skupna izjava ministrstev za pravosodje in domovinsko varnost.

Priseljevanje je bila ena osrednjih točk Trumpove kampanje nedavnih vmesnih volitev, ko je redno napadal karavano več tisoč prebežnikov iz držav Srednje Amerike, ki se vije proti Mehiki. Trump je na južno mejo poslal vojsko, prebežnike pa označil za "invazijo".

T. i. "poslednja določba", ki sta jo v četrtek napovedala v. d. generalnega državnega tožilca Matthew Whitaker in ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen, navaja, da je predsednik pooblaščen "preprečiti vstop vsem nezakonitim prebežnikom" in uvesti "kakršne koli omejitve, ki se mu zdijo primerne", če presodi, da prebežniki "škodujejo" ameriškim interesom.

V skladu s predsednikovo izdajo prepovedi vstopa prek ameriško-mehiške meje, tisti, ki jim uspe vstopiti v ZDA nezakonito, ne bodo mogli v državi zaprositi za azil. "Danes udejanjamo pooblastila, ki nam jih je omogočil kongres, in ki omogočajo prepoved upravičenosti do azila za nezakonite prebežnike, ki kršijo predsednikovo prepoved vstopa," se bere izjava.

Zakon ne bo veljal retroaktivno, Trump pa naj bi ga z izvršnim odlokom podpisal v kratkem.

Na kako trdnih tleh stoji odlok?
Po ameriški zakonodaji morajo oblasti prisluhniti vlogam za azil prebežnikov, ki trdijo, da se v domačih državah bojijo nasilja. Tisti, ki zaprosijo za azil, morajo bežati zaradi upravičenega strahu pred pregonom. Po mednarodnem pravu omenjeni veljajo za begunce. In do zdaj so ti v ZDA lahko zaprosili za azil, četudi so v državo vstopili nezakonito.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je Trumpov odlok označila za "nezakonit". "Ameriška zakonodaja specifično omogoča posameznikom, da zaprosijo za azil, ne glede na to, ali so v državo že vstopili," so dejali.

UNHCR spominja na dolžnosti ZDA
V odzivu na novo ameriško politiko je Agencija ZN-a za begunce (UNHCR) sporočila, da morajo ZDA zagotoviti, da lahko vsi ljudje, ki bežijo pred nasiljem ali preganjanjem, dobijo zaščito "brez oviranja".

Številni ljudje, ki hodijo skozi Srednjo Ameriko in Mehiko, bežijo pred "nasiljem ali preganjanjem, ki jim ogrožajo življenja" ter potrebujejo mednarodno zaščito, so sporočili v UNHCR-ju, kjer opozarjajo na obveznosti ZDA, ki izhajajo iz konvencije o beguncih iz leta 1951 in protokola iz leta 1967.

V agenciji ZN-a pojasnjujejo, da "nezadostne kapacitete" na ameriških južnih mejnih prehodih povzročajo občutne zamude na mehiški strani, zaradi česar se številni obupani prosilci za azil obrnejo na tihotapce in prečkajo mejo nezakonito.

Kritike zakona
Proti Trumpovemu odloku protestira tudi človekoljubna organizacija Amnesty International (AI). "Azil ni luknja v zakonu, ampak je rešilna bilka. Ta zakon popolnoma nepotrebno postavlja življenja na tisoče ljudi v nevarnost," opozarja generalni sekretar AI-ja Kumi Naidoo, ki je ostro napadel Trumpovo "dehumanizacijsko retoriko".

Prejšnji poskusi Trumpove administracije, da bi omejila priseljevanje, so sprožili ostro politično in pravno nasprotovanje.

Največjih kritik je bila deležna radikalna Trumpova politika ločevanja prebežniških otrok od staršev na meji, ki jo je za dva meseca uvedel aprila, junija pa je vrhovno sodišče potrdilo še en kontroverzni Trumpov odlok prepovedi vstopa v ZDA za prebivalce več muslimanskih držav, kar je sicer pred tem za neustavno razglasilo več nižjih sodišč.

Trump dodatno zaostruje azilno zakonodajo