Ruski premier Vladimir Putin v rokah drži darilo bolgarskega premierja Borisa Borisova, bolgarskega ovčarja. Foto: EPA
Ruski premier Vladimir Putin v rokah drži darilo bolgarskega premierja Borisa Borisova, bolgarskega ovčarja. Foto: EPA
Vladimir Putin in Boris Borisov
Putin in Borisov pred podpisom sporazuma o Južnem toku. Foto: EPA

Sporazum določa ustanovitev skupnega rusko-bolgarskega podjetja, ki bo zadolženo za gradnjo in upravljanje bolgarskega dela plinovoda Južni tok. S projektom bo omogočen tudi pretok ruskega zemeljskega plina v srednjeevropske države.

Plinovod Južni tok naj bi začel delovati leta 2015, iz Rusije pa bo pod Črnim morjem v Bolgarijo letno prenesel 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. Južni tok predstavlja konkurenco ameriškemu in od Evropske unije podprtemu plinovodu Nabucco. Bolgarija pravi, da bosta oba plinovoda komplementarna.

Poleg tega sta Putin in Borisov govorila tudi o načrtih, da bi rusko podjetje Atomstroieksport gradilo jedrsko elektrarno pri kraju Belene ob Donavi.

Putina je v Sofiji pričakalo tudi okoli sto protestnikov, ker naj na srečanju Putina in Borisovega ne bi bili zastopani bolgarski interesi. Protestniki so opozorili, da bo Bolgarija postala popolnoma odvisna od ruskih nafte, plina in jedrske energije. Nosili so tudi transparente z različnimi napisi, usmerjenimi proti Putinu, in fotografije umorjene ruske novinarke Ane Politkovske. V protestih, ki jih je nadzorovala policija, ni bilo nemirov.