Zagovorniki pravic istospolnih porok so dobili zadoščenje. Foto: EPA
Zagovorniki pravic istospolnih porok so dobili zadoščenje. Foto: EPA

"Danes je res lep dan za enakost v Connecticutu," je dejal odvetnik Bennett Klein, ki je zagovarjal pravice istospolnih parov v primeru na vrhovnem sodišču. Nasprotniki so ogorčeni. "To je sramota, toda ni nepričakovano," je dejal Peter Wolfgang, prvi mož družinskega inštituta Family Institute of Connecticut. Sodniki so odločitev sprejeli tesno, s štirimi glasovi za in tremi proti.

Leta 2005 je zakonodajno telo v Connecticutu sprejelo zakone v zvezi s civilno zvezo, vendar se je osem gejevskih in lezbičnih parov pritožilo, saj naj bi civilna zveza ustvarila neenakopraven status za istospolne pare. Pravno namreč civilna zveza ne predvideva enakih pravic in zaščite kot poroka, najbolj sporno pa je določilo, da gre za zvezo med moškim in žensko.

Odločitev sodišča bo v veljavi od 28. oktobra, prve istospolne poroke pa bodo lahko potekale novembra. Istospolne poroke so dovoljene v Massachusettsu in Kaliforniji, medtem ko v Connecticutu, New Hampshiru in New Jerseyju poznajo civilne zveze, v Mainu, Washingtonu, Oregonu in na Havajih pa t. i. družinska partnerstva, ki istospolnim parom omogočajo nekatere ugodnosti, kot jih imajo poročeni heteroseksualni pari.

K. T.