Türk in Josipović krepita odnose med državama. Foto: Reuters
Türk in Josipović krepita odnose med državama. Foto: Reuters
Josipović v gosteh pri Türku

"Odnosi so vedno boljši in tako je med sosedi tudi prav," je poudaril Josipović, ki je izrazil upanje na še boljše odnose v skupni evropski prihodnosti. "Današnje srečanje doživljam z velikim veseljem. Ne samo, da sem se spet srečal s predsednikom Türkom, temveč se tako kot on veselim umetniškega dogodka," je še poudaril Josipović, ki upa, da bo takšnih dogodkov še več.

Slovenski predsednik je v izjavi za medije pred koncertom dejal, da je v zadnjih mesecih razvoj odnosov med državama izredno pozitiven, in ob tem poudaril, da "bodo danes uživali ob izjemnem umetniškem dogodku". "Verjamem, da bo tudi ta dogodek prispeval k še boljšim odnosom," je še poudaril Türk, ki je prepričan, da "umetnost, predvsem glasba, močno zbližuje narode in države.

Predsednika sta se koncerta udeležila s svojima soprogama in sta imela pred tem na zasebni večerji le neformalne pogovore.

Srečanje za srečanjem
Türk in Josipović sta se nazadnje sestala v Trstu 13. julija na zgodovinskem spravnem srečanju z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom. Tri dni pred tem se je Türk s soprogo 10. julija na povabilo Josipovića udeležil slovesnega odprtja 61. dubrovniških poletnih iger, kjer sta predsednika imela tudi daljši neformalni pogovor o dvostranskih in mednarodnih temah.

Predsednika sta se prvič sestala ob robu Josipovićeve inavguracije 18. februarja letos, hrvaški predsednik pa je nato marca za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral prav Slovenijo. Predsednika sta se nato srečala še 6. julija v Buzetu na srečanju slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov.

Josipović v gosteh pri Türku