Bedži Caid Esebsi je že zasedal več mest v tunizijskih vladah. Foto: EPA
Bedži Caid Esebsi je že zasedal več mest v tunizijskih vladah. Foto: EPA

Začasni tunizijski predsednik Fued Mebaza je v ponedeljek za novega začasnega premierja imenoval Essebsija, ki velja za liberalnega politika in je v času predsedovanja Habiba Burguibe, predhodnika odstavljenega predsednika Zina El Abdina Ben Alija, zasedal različna mesta v vladi, kjer je bil tudi obrambni in zunanji minister.

"Znan je po svojem domoljubju, zvestobi in pripravljenosti žrtvovati se v dobro domovine," je ob imenovanju Esebsija dejal Mebaza. Protestniki, večinoma mladi, še vedno zahtevajo, da iz začasne vlade odidejo vsi ministri, ki so bili del Ben Alijevega režima. Ben Ali je po množičnih protestih pobegnil iz države 14. januarja.

Ganuči odstopil, da bi se uredile razmere v državi
Ganuči je v nedeljo po le šestih tednih na položaju odstopil, ob tem pa izrazil upanje, da bo njegov odstop pripomogel k stabilizaciji razmer v državi. V Tuniziji namreč še vedno potekajo protivladni protesti, samo konec tedna je v protestih umrlo pet ljudi, kar je potrdilo tudi tunizijsko notranje ministrstvo, več kot 16 ljudi pa je bilo ranjenih. Skupine Ganučijevih nasprotnikov so se v Tunisu spopadle z varnostnimi silami, iz središča tunizijske prestolnice pa so poročali tudi o ropanju in plenjenju trgovin.

Protesti tudi v drugih državah
Protesti so se konec tedna nadaljevali tudi v drugih arabskih državah. V Omanu sta v spopadu med policijo in približno 2.000 protestniki v mestu Sohar umrla dva protestnika, več je bilo ranjenih. Več deset tisoč protivladnih protestnikov je ohromilo tudi prestolnico Bahrajna, zato so tamkajšnje oblasti nakazale pripravljenost zamenjati nekaj ministrov v vladi. Na jugu Egipta so protestniki zahtevali izkoreninjenje korupcije, stavkali so tudi javni uslužbenci.