Tunizijski predsednik je z družino v petek zapustil državo. Foto: EPA
Tunizijski predsednik je z družino v petek zapustil državo. Foto: EPA
Tunizija
V protestih v Tuniziji naj bi umrlo že okoli 70 ljudi, ob tem pa oblasti trdijo, da številka ni tako visoka. Foto: Reuters
Mohamed Ganuši
Mohamed Ganuši je v televizijskem nagovoru zatrdil, da je njegov cilj zagotoviti stabilnost v državi. Foto: Reuters
Kaos v Tuniziji

Tunizijski ustavni svet je Ben Aliju že odvzel oblast in izključil možnost, da bi mu jo vrnili. Novi voditelj države ima zdaj na voljo 60 dni, da razpiše volitve.
74-letni Ben Ali, ki je Tunizijo vodil zadnjih 23 let in odstopil po množičnih protestih, ki so izbruhnili zaradi visokih cen hrane, množične brezposelnosti in korupcije ter v katerih naj bi po poročilih človekoljubnih organizacij umrlo že okoli 70 ljudi, je najprej za zatočišče prosil francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, a ta pristanka Ben Alijevega letala na francoskih tleh ni dovolil.

Zato je zdaj že nekdanji tunizijski predsednik za novi dom prosil še Savdsko Arabijo. Tam so zgodaj zjutraj tudi potrdili, da je Ben Ali pripotoval v državo. Ob tem so izdali sporočilo za javnost, v katerem so po poročanju BBC-ja med drugim zapisali: "Zaradi zaskrbljenosti ob izrednih okoliščinah, v katerih se je znašlo bratsko tunizijsko ljudstvo, in ker podpiramo varnost in stabilnost njihove države ... je savdskoarabska vlada sprejela predsednika Zineja El Abidineja Ben Alija v kraljestvu.

Več 10 mrtvih v dveh zaporih

V uporu zapornikov v zaporu v tunizijskem mestu Mahdia je umrlo več 10 zapornikov, ki so skušali pobegniti, a je policija streljala nanje. V zaporu je bilo zaprtih 1.200 zapornikov.

Medtem pa iz letovišča Monastir poročajo o požaru v zaporu. Najmanj 50 zapornikov je umrlo v ognju, preostali zaporniki pa so pobegnili.

Sprva začasno oblast prevzel Ganuši
Tunizijski premier Mohamed Ganuši je v televizijskem nagovoru pojasnil, da je Ben Ali trenutno nezmožen opravljati svoje dolžnosti, zato je za pičlih nekaj ur sam prevzel položaj začasnega predsednika.

69-letni politik, ki je na položaju premierja od leta 1999, pred tem pa je bil finančni minister, je napovedal, da bo že danes začel pogovore s političnimi strankami o oblikovanju nove vlade.

Ganuši je bil sicer vzet pod drobnogled v tajni ameriški diplomatski depeši iz leta 2006, ki jo je zdaj objavil WikiLeaks. "Tehnokrat in ekonomist Ganuši služi kot premier od leta 1999. Baje je številnim dejal, da si želi zapustiti vlado, a naj za to ne bi imel priložnosti. Dolžina njegovega služenja na premierskem položaju tudi daje misliti, da ga Ben Ali ne vidi kot grožnjo in je malo verjetno, da bi prišel v poštev kot njegov naslednik. Kljub temu pa povprečni Tunizijec nanj gleda s spoštovanjem in je zelo priljubljen v primerjavi z drugimi predstavniki vlade."

Ameriški veleposlanik William Hudson pa je ob tem še dejal: "Glede na to, da ima Ben Ali diktatorsko moč, je težko verjeti, da bi prostovoljno odstopil. Kljub temu pa je že golo dejstvo, da vse več Tunizijcev govori o koncu dobe Ben Alija, izjemno."

Protestniki so v petek na množičnih protestih v prestolnici Tunis znova zahtevali takojšen odstop Ben Alija - obljuba, da leta 2014 ne bo znova kandidiral, ni bila dovolj. "Nočemo kruha ali česar koli drugega. Hočemo samo, da odide. Nato bomo jedli, kar koli bomo pač imeli," so vzklikali protestniki. Množico pred poslopjem notranjega ministrstva je policija razgnala s solzivcem, medtem ko so se iz okolice slišali tudi streli, kar je protestnike pognalo v beg.

V četrtek je slovensko zunanje ministrstvo odsvetovalo vsa potovanja v Tunizijo, ki niso nujne narave, saj obstaja velika verjetnost naraščanja napetosti in nasilja na širšem območju države, pri čemer sta najbolj kritična osrednji in zahodni del. Vse popotnike so pozvali k upoštevanju navodil oblasti, ki so uvedle policijsko uro in omejile gibanje. MZZ je slovenskim državljanom svetoval, naj se izogibajo območij, kjer potekajo protesti, upoštevajo varnostna navodila tunizijskih organov in redno spremljajo informacije s pomočjo medijev ter organizatorjev potovanj. K izjemni previdnosti so pozvali tiste, ki potujejo v Saharo, predvsem v južne predele ob meji z Alžirijo.

Kaos v Tuniziji