Premier Ganuči je prekinil stike s stranko, a ljudje niso pozabili njegove vloge v režimu predsednika Ben Alija. Foto: EPA
Premier Ganuči je prekinil stike s stranko, a ljudje niso pozabili njegove vloge v režimu predsednika Ben Alija. Foto: EPA
Tunizija zahteva predsednikovo zlato

"Ben Ali je odšel v Savdsko Arabijo. Tudi vlada bi morala oditi tja," so med drugim vzklikali protestniki in s tem spominjali na petkov nepričakovani odhod predsednika Zina Ben Abidina Ben Alija, ki je tej državi vladal kar 23 let.

Novi-stari premier Mohamed Ganuči je v ponedeljek predstavil novo vlado narodne enotnosti, v kateri pa so ostali številni ministri Ben Alijevega režima. Že v torek so iz vlade protestno odstopili štirje novi ministri, ker je ključne položaje ohranila stara garda.

Premier izstopil iz nekdanje monopolne stranke
Ganuči in začasni predsednik Fouad Mebaza sta sicer v torek izstopila iz RCD-ja, uradno zato, da se jasno loči državne organe od političnih strank. Stranka pa je nato iz svojih vrst tudi izključila Ben Alija. Nezadovoljnih Tunizijcev pa vse to očitno ni prepričalo.

Po navedbah Ganučijevega predstavnika se premier in ministri, ki so ostali v vladi, katere naloga je državo voditi do novih predsedniških in parlamentarnih volitev. Po navedbah ministra Nejiba Čebija, ki prihaja iz vrst opozicije, bo glavna tema zasedanja vlade oblikovanje zakona o amnestiji, druga pa potrditev ločitve RCD-ja (Demokratsko združenje za ustavo) od države.

Izpustitev "lažjih" političnih zapornikov
Prehodna vlada je osvobodila 1.800 političnih zapornikov, je sporočilo pravosodno ministrstv, kar je bilo eno prvih dejanj nove vlade. Zaenkrat so sicer izpustili le tiste zapornike, ki niso bili obsojeni na več kot šestmesečne zaporne kazni. Vlada naj bi načrtovala pripravo nove zakonodaje, na podlagi katere naj bi nato dejansko osvobodili vse politične zapornike. Prav zakon o amnestiji naj bi bil po nekaterih informacijah prva tema ustanovnega zasedanja nove vlade, ki naj bi potekalo v četrtek.

Tunizijci in Švicarji zamrznili premoženje
Tunizijsko tožilstvo je sporočilo, da so začeli preiskavo o premoženju, ki ga imata v Tuniziji in v tujini nekdanji predsednik Zine Ben Abdine Ben Ali in njegova družina. Švicarska vlada je medtem sporočila, da so zamrznili premoženje Ben Alija in njegove družine v Švici. Ben Ali je po ljudski vstaji prejšnji petek zapustil državo. Sprva je želel v Francijo, kjer pa ga niso želeli sprejeti, in se je nato zatekel v Savdovo Arabijo. Tamkajšnji zunanji minister Saud al Fajsal je zatrdil, da so nekdanjemu predsedniku prepovedali vsakršno politično delovanje v zvezi s Tunizijo, medtem ko biva v Savdovi Arabiji.

Tunizija zahteva predsednikovo zlato