Islamistične upornice. Foto: Reuters
Islamistične upornice. Foto: Reuters
Številna dekleta odpotujejo v Sirijo pod pretvezo ali pa zaradi pritiska vrstnikov. Foto: Reuters

Tunizija, razmeroma zmerna severnoafriška država, se je že pred tem borila zajeziti tok več sto mladeničev, ki se odpravljajo v Sirijo, kjer že dve leti poteka krvava državljanska vojna, borit na strani upornikov.

Zdaj se jim je po navedbah ben Jesouja pridružil še tok mladih Tunizijk. Arabski termin džihad v njihovem primeru opisuje fenomen, poznan tudi v drugih arabskih državah, ko ženske potujejo na bojišča, da bi upornikov nudile uteho - in spolno potešitev.
Kot navaja revija Time, pojmujejo nekateri goreči džihadisti in sunitski salafiti to prakso kot legitimno obliko oz. dopolnitev svete vojne. V Sirijo naj bi v zadnjem času v sklopu seksualnega džihada odpotovalo tudi okoli sto Čečenk.

Od 20 do sto
"Ta dekleta imajo spolne odnose z 20, 30, 100 uporniki," je povedal minister članom državnega sveta v nagovoru o državni varnosti. "Po spolnih odnosih, ki jih imajo tam v imenu 'džihad al-nikaha', se vrnejo domov s sadežem teh spolnih stikov, mi pa na to ne rečemo ničesar in ne storimo ničesar."

Ben Jedou ob tem ni navedel, koliko žensk je odpotovalo v Sirijo, lokalni mediji pa poročajo o več sto seksualnih džihadistkah. Je pa minister dejal, da je vlada od marca letos potovanje v Sirijo preprečila okoli 6.000 Tunizijcem, še 86 posameznikov pa je bilo aretiranih zaradi suma sodelovanja v mrežah, ki pošiljajo tunizijsko mladino na džihad v Sirijo.

Ponujajo tudi mladoletna dekleta
Nekdanji tunizijski mufti šejk Otman Batikh je že aprila dejal, da je bilo 13 tunizijskih deklet "s pretvezo" zvabljenih v Sirijo, kjer so ponujale spolne usluge upornikom. Mufti, ki je bil zaradi svojih navedb pozneje razrešen s položaja, je t. i. "seksualni džihad" opisal kot "obliko prostitucije". "Za džihad v Siriji zdaj silijo dekleta, naj gredo tja. 13 deklic je bilo poslanih na seksualni džihad. Kaj je to? Temu se reče prostitucija. To je moralno izobraževalna korupcija," je dejal mufti po navedbah Al Arabije.

O seksualnem džihadu v Siriji je avgusta poročala tudi iranska agencija Fars News. Omenjeni džihad omogoča upornikom spolne odnose z žensko pod "začasno pogodbo", ki se izteče po nekaj urah. Prav ta začasna narava dogovora omogoča ženskam, da imajo spolne odnose z več partnerji na dan. Tunizijske oblasti so avgusta na zahodu države tudi razbile mrežo seksualnega džihada, pri kateri je z Al Kaido povezana organizacija ponujala mladoletna dekleta z zakritimi obrazi islamskim upornikom v Siriji.

Visoki predstavniki Al Kaide naj bi po navedbah Farsa tudi prosili vdove poveljnikov in članov Al Kaide, naj se ravnajo po fatvi (verski zakon, op. a.) seksualnega džihada.