Turška vojska naj bi v soboto zvečer zadela cilje IS-ja v bližini Alepa. Foto: Reuters
Turška vojska naj bi v soboto zvečer zadela cilje IS-ja v bližini Alepa. Foto: Reuters
false
Antonio Pampliega, José Manuel López in Ángel Sastre ob prihodu v Madrid. Foto: EPA

Turške sile so sporočile, da so v napadu na severu Sirije ubile 55 pripadnikov skrajne skupine z imenom Islamska država (IS). Poročila sicer ni mogoče neodvisno preveriti. V soboto zvečer naj bi topniške enote po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu in tiskovne agencije Dogan zadele cilje IS-ja v bližini Alepa ter uničile tri rakete in tri vozila.

Od začetka leta se je turško obmejno mesto Kilis znašlo pod pogostimi napadi raket, izstreljenih iz Sirije, v napadih pa je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, zaradi česar je vojska odgovorila s topniškimi napadi.

Turčija bi v Sirijo poslala tudi vojsko
Turški premier Ahmet Davutoglu, ki je sicer pred dnevi napovedal svoj odstop s položaja (odstopil naj bi 22. maja), je ta teden dejal, da je Turčija v Sirijo pripravljena poslati vojake, "če bo to potrebno". Turčija je sicer prej razmišljala o kopenski invaziji, a takoj izključila možnost, da bi posredovala sama. Napade proti skupini IS-ja v Siriji je Turčija začela lani poleti, Ankara je obenem dovolila ameriškim letalom, da za letalske napade na skrajneže v Siriji uporabijo zračno bazo na jugu Turčije.

Izpuščeni španski novinarji
Medtem so v Siriji na prostost izpuščeni trije španski novinarji, ki so bili ugrabljeni julija lani v Alepu na severu države, zajeli pa naj bi jih člani skrajne skupine Fronta al Nusra, ki je povezana z Al Kaido. José Manuel Lépez, Ángel Sastre in Antonio Pampliega so iz Sirije poročali kot svobodni novinarji za več različnih medijev. Novinarji so se že vrnili v Španijo.

Španski časopis El País je poročal, da naj bi jih zajeli člani Fronte al Nusre. Kot je v sporočilu za javnost navedla španska vlada, so njihovo izpustitev dosegli "s pomočjo zaveznikov in prijateljev". Pri tem so se še posebej zahvalili Katarju in Turčiji.