Islamska država je Rako zasedla leta 2014. Foto: Reuters
Islamska država je Rako zasedla leta 2014. Foto: Reuters
Erdogan je kljub spornim potezam po spodletelem poskusu državnega udara v zadnjih tednih sklenil kar nekaj ključnih partnerstev. Foto: Reuters
Raka bi lahko pomenila preobrat v vojni proti IS-u. Foto: Reuters

Erdogan je povedal, da je ob robu srečanja skupine G20 na Kitajskem ta konec tedna z ameriškim predsednikom Barackom Obamo dosegel dogovor o tem, "kar je treba" za pregon IS-ja iz Rake.

"Raka je najpomembnejši center IS-ja," je novinarjem na krovu letala, s katerim se je vračal iz Kitajske, povedal turški predsednik. "Obama želi, da nekaj storimo skupaj, posebej ko gre za vprašanje Rake. Jaz sem povedal, da z našega vidika glede tega ni nobenih težav. Rekel sem: Naši vojaki bi morali stopiti skupaj in razpravljati, potem bo to, kar je treba, storjeno. Kaj je mogoče storiti, bo jasno po pogovorih," je brez dodatnih pojasnil še dejal Erdogan.

Preobrat v bitki proti IS-ju?
Raka, ki leži ob reki Evfrat blizu meje s Turčijo, je bila prva pokrajinska prestolnica v Siriji, iz katere so bile pregnane sile, zveste režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. To se je zgodilo leta 2013. V mesto so se nato hitro vtihotapili džihadisti IS-ja in tam leta 2014 razglasili kalifat. Pregon IS-ja iz Rake bi prinesel preobrat v sirski vojni, džihadistom pa bi zadal hud udarec.

Erdogan je sodelovanje z ZDA napovedal dva tedna po začetku turške kopenske ofenzive v Siriji, ki je usmerjena tako proti IS-ju kot proti kurdski milici, ki je sicer zaveznica ZDA. Uporniki, ki jih podpira Ankara, so iz rok IS-ja že prvi dan ofenzive prevzeli nadzor nad mestom Džarabulus, Turčija pa trdi, da so džihadisti zdaj pregnani s celotnega obmejnega območja.

Turčija je sicer v torek doživela enega izmed najhujših udarcev od začetka kopenske ofenzive v Siriji. V raketnem napadu IS-ja so bili ubiti trije turški vojaki.

Moskva "zaskrbljena" zaradi napredovanja Turčije
Medtem pa je v še enem obratu v odnosih mednarodnih velesil s Turčijo rusko zunanje ministrstvo izrazilo zaskrbljenost nad napredovanjem turških sil v Siriji in opozorilo pred potencialnimi implikacijami na tamkajšnji mirovni proces.

Ministrstvo je sporočilo, da je "globoko zaskrbljeno" nad turško operacijo v Siriji, ki se je začela pred dvema tednoma. Moskva poudarja, da operacije ni odobril niti Varnostni svet Združenih narodov niti sirska vlada.

Moskva pravi, da bi turška dejanja "lahko še zakomplicirala vojaški in politični položaj v Siriji, ki je že zdaj obupen", in ogrozila mednarodna prizadevanja, da bi dosegli mirovni sporazum.

Do izjav Rusije prihaja le nekaj mesecev za tem, ko sta se Rusija in Turčija dogovorili o oživitvi svojih vezi, ki so se skrhale novembra lani, potem ko je Turčija blizu sirske meje sestrelila ruski lovec.