Foto:
Foto:
Turčija
Do zdaj najhujši incident se je zgodil konec junija, ko so Sirci na obali v svojem zračnem prostoru sestrelili neoboroženo turško izvidniško letalo. Aprila sta bila na turškem ozemlju ubita dva Sirca, ki so ju zadele zablodele krogle iz Sirije. Foto: EPA
Napetosti med Turčijo in Sirijo

Sirske granate so priletele na ozemlje pokrajine Hataj na jugu Turčije, pri tem pa ni bil nihče poškodovan. V sredo je bilo v sirskem minometnem napadu na mesto Akcakale na jugu Turčije ubitih pet civilistov. Turški parlament je nato odobril zahtevo vlade v Ankari po operacijah turške vojske na sirskem ozemlju.

Na shodu pred večtisočglavo množico v Carigradu je premier Erdogan sosednjo Sirijo opozoril, da državi nista daleč od vojne. Za usodno napako je označil vsa preizkušanja zmožnosti turške obrambe.

Turška vojska je v petek na območje Akckala poslala tanke in protizračno obrambo.

Varnostni svet Združenih narodov je najostreje obsodil sirsko obstreljevanje obmejnega turškega mesta v sredo, ko je umrlo pet ljudi.

Izjava Varnostnega sveta ZN-a od sirske vlade zahteva takojšnjo ustavitev kršenja mednarodnega prava in hkrati poziva, da v celoti spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost sosednjih držav. Takšni incidenti kažejo na to, kako slab vpliv ima kriza v Siriji na "varnost sosednjih držav ter mir in stabilnost v regiji".

Izjava prav tako na splošno poziva k zadržanosti, brez omenjanja Sirije in Turčije. Turški parlament je odobril vojaške operacije na sirskem obmejnem območju, potem ko je v sredo minometni izstrelek na turškem ozemlju ubil pet civilistov. Turški veleposlanik pri ZN-u Ertugrul Apakan je v pismu VS ZN-a minometni napad označil za dejanje agresije proti Turčiji in kršitev mednarodnega prava ter miru in varnosti.

Ponovno nesoglasje Rusije in ZDA
Uvodni osnutek izjave sta skupaj pripravila Azerbajdžan in Turčija, a ga je Rusija nemudoma zavrnila zaradi opredelitve, da novi razvoj dogodkov predstavlja "resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti". Rusija je nato predlagala milejšo izjavo, ki poziva obe državi, naj se vzdržita vojaških spopadov, ki bi lahko poslabšale položaj na obmejnem območju.

Ruski osnutek so potem zavrnile zahodne članice VS-ja ZN-a na čelu z ZDA in pogajanja so se nadaljevala do kompromisa. Veleposlanik Sirije pri ZN-u je ob tem želel, da VS ZN-a obsodi tudi sredni samomorilski bombni napad v mestu Alep, vendar se to ni zgodilo.

Napad obsodil tudi Ban Ki Mun
Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je sporočil, da pripravlja posebno izjavo o tem, ki jo bodo verjetno sprejeli danes. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je bombni napad, v katerem je umrlo 48 ljudi, že označil za "grozljivo teroristično dejanje".

Spopadi v Siriji trajajo že 18 mesecev in so zahtevali najmanj 30.000 življenj. VS ZN-a doslej še ni bil sposoben sprejeti resnejšega ukrepa.

Napetosti med Turčijo in Sirijo