Boji za Afrin še potekajo. Foto: Reuters
Boji za Afrin še potekajo. Foto: Reuters
Civilisti v Afrinu
Več sto civilistov je v ponedeljek zapustilo območje Afrina. Foto: Reuters

Dodali so, da je turška vojska s protivladnimi sirskimi uporniki (Svobodna sirska vojska - FSA) zavzela območja ključnega pomena okoli mesta v regiji Afrin, ki je tarča turške ofenzive Oljčna vejica od 20. januarja.

Turčija ofenzivo izvaja proti pripadnikom milice sirskih Kurdov YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo in tesno povezano s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK).

Kurdska stran je zanikala, da je mesto obkoljeno, a dodala, da turške sile obstreljujejo vse ceste, ki vodijo do Afrina. Tiskovni predstavnik YPG-ja Nuri Mahmud je dejal, da je Afrin že "dolgo obkrožen z vseh strani".

SDF Turčijo obtožuje demografskega spreminjanja
Redur Halil
, vodja zunanjih odnosov v Sirskih demokratičnih silah (SDF), zavezništva kurdskih in arabskih sil, je medtem Turčijo obtožil izvajanja "demografskih sprememb" v pokrajini.

"Turška vlada naseljuje turkmenske in arabske družine v vasi v Afrinu, ki so jih predtem okupirali in izgnali prebivalce, imetje prebivalcev Afrina pa razdelili novim naseljencem," je Halil sporočil za Reuters.

Turčija je medtem odločno zanikala demografske spremembe Afrina in navedbe kurdskega predstavnika označila za popolnoma napačne.

YPG je bil v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji, tudi kot del Sirskih demokratičnih sil (SDF), eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA in zanika povezave s PKK-jem. Cilj turške operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo.

Iz mesta je v ponedeljek zaradi spopadov na območju pod nadzorom sirske vlade pobegnilo več sto civilistov, poroča BBC.