Poostren nadzor pred afganistanskim ministrstvom za notranje zadeve. Foto: EPA
Poostren nadzor pred afganistanskim ministrstvom za notranje zadeve. Foto: EPA
brigadni general Mohamed Reza Naqdi
Vodja paravojaške organizacije Basidž brigadni general Mohamed Reza Naqdi. Basidž sicer velja za enega hujših kršiteljev človekovih pravic v Iranu. Foto: EPA
Koran
Protesti zaradi sežiga izvodov Korana so tudi v Pakistanu. Foto: EPA

Osumljeni napadalec Abdul Saboor naj bi delal za afganistansko policijsko obveščevalno službo, zato naj bi tudi imel dostop do najbolj varovanih prostorov v Kabulu, prostorov notranjega ministrstva, piše britanski BBC.

Tam naj bi od blizu streljal na ameriška poveljnika in nato pobegnil. Čeprav pristojne oblasti ne vedo, kdo je bil v resnici napadalec, Saboorja sumijo zato, ker ni dosegljiv. Petindvajsetletnik je delal že na več afganistanskih ministrstvih, nazadnje na notranjem, kjer je bil zadolžen za radijske povezave.
John Allen: Uboj je bilo dejanje strahopetca
Odgovornost za smrt ameriškega polkovnika in majorja v prostorih afganistanskega notranjega ministrstva so že v soboto prevzeli talibani, ki so sporočili, da gre za maščevanje zaradi zažiga muslimanske svete knjige.
Poveljnik sil Isafa, ameriški general John Allen, ki se je pred dnevi Afganistanu in Afganistancev opravičil za neopravičljivo ravnanje svojih vojakov, ki so zažgali več islamskih verskih predmetov, med njimi več izvodov Korana, je bil tokrat v svojem govoru ostrejši. Dejal je, da je bilo "dejanje storilca strahopetno in mu bo sledil odgovor". Zaradi varnostnih razlogov je Allen ukazal umik vsega osebja, ki dela na ministrstvih v afganistanski prestolnici in njeni okolici.
Zaostritev razmer med ZDA in Iranom
Zanimiv odziv na stanje v Afganistanu pa je prišel iz Irana. Al Arabija je objavila izjavo vodje milice Basidž (paravojaške prostovoljne organizacije, ki je del Vojske stražarjev islamske revolucije) brigadnega generala Mohameda Reza Naqdija, ki je dejal, da bi sežig izvodov Korana lahko nadomestilo le obešenje pristojnih poveljnikov in sežig Bele hiše.

"ZDA so z sežigom Korana storile tako grdo dejanje, saj so iz islamskega sveta prejele klofuto," je za Al Arabijo dejal Naqdi. "Njihovo opravičilo bi bilo sprejemljivo le v primeru, če bi obesili svoje odgovorne poveljnike ... Jasno in glasno bom povedal tole - svet bi moral vedeti, da ima ameriška administracija sovražne namene proti islamu. Ameriška žalitev islama ni bila zgolj slučajna, temveč je bila premišljeno dejanje, saj je Washington do islama sovražen.''

Protesti se nadaljujejo
Protesti v Afganistanu potekajo že šesti dan, do zdaj so zahtevali najmanj 30 življenj. Z ulic Kabula so se razširili tudi na druge dele države. Tako BBC poroča, da je prestolnico province Kunduz zavzelo okoli tisoč protestnikov, ki želijo vdreti v prostore Združenih narodov. Protesti so tudi v Pakti, Logarju, Nangarharju in provinci Sari Pul.

Koran je za muslimane sveta knjiga, ki jo častijo z vsem spoštovanjem. Talibani so v četrtek pozvali Afganistance, naj se z nasiljem maščujejo tujim silam, ki so s svojim dejanjem žalile Koran.