Steenkampova in Pistorius sta bila par tri mesece. Foto: EPA
Steenkampova in Pistorius sta bila par tri mesece. Foto: EPA

bil Oscar Pistorius lani obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega uboja svojega dekleta, bo že avgusta na prostosti.

Kot poroča BBC, je južnoafriški oddelek za zapore izdal priporočilo, da se 28-letnemu paraolimpijcu zaradi lepega vedenja predčasno odobri pogojni izpust. Pistoriusa naj bi iz zapora tako izpustili 21. avgusta, po le 10 mesecih za rešetkami.

Po južnoafriškem zakonu zapornik po šestini odslužene kazni lahko zaprosi za pogojni izpust z nadzorom.

Da bo Pistorius do konec avgusta že izpuščen, je za Reuters potrdil tudi neimenovani družinski član atleta.

Novembra znova na sodišče
S tem sicer zgodba vseeno še ni popolnoma končana, saj enega najuspešnejših paraolimpijcev, ki ima od zgodnjega otroštva amputirani obe nogi, čaka novembra nova obravnava, potem ko se je tožilstvo pritožilo na izvirno obsodbo zaradi nenaklepnega uboja - tožilstvo namreč trdi, da je šlo pri smrti Reeve Steemkamp za umor.

Naj spomnimo: na valentinovo leta 2013 je Pistorius v svoji vili v Pretorii ponoči skozi zaklenjena vrata kopalnice večkrat ustrelil 29-letno Steenkampovo, južnoafriško manekenko, s katero je bil v zvezi tri mesece. Atlet je priznal, da jo je res ubil, a da jo je zamenjal za roparja. Sosedje so sicer pričali, da naj bi pred usodnimi streli slišali kričanje.
Kaj se je zares dogajalo v zgodnjih jutranjih urah 14. februarja, pa verjetno ne bo znano nikdar.