Ugrabljeni snemalec Olaf Wiig na posnetku, kjer obljublja svojo zvestobo islamu. Foto: Reuters
Ugrabljeni snemalec Olaf Wiig na posnetku, kjer obljublja svojo zvestobo islamu. Foto: Reuters
Steve Centanni
Centanni je na posnetku dejal, da se je preimenoval v Kaleda. Foto: Reuters

Malo pred prihodom na svobodo, so ugrabitelji novinarjev objavili posnetek, na katerem ugrabljenca prisegata svojo zvestobo islamu. Ameriški dopisnik Steve Centanni in novozelandski snemalec Olaf Wiig sta na posnetku brala oznanilo, s katerim naj bi prestopila v islam, in nosila dolga muslimanska oblačila, spremenila pa naj bi si tudi imena.

V izjavi so ugrabitelji povedali, da so novinarjema dali na izbiro, ali prestopita v islam ali pa ju čaka vojna. Povedali so še, da sta izbrala islam in da je to za njiju božji dar.

Novinarja sta trenutno v nekem hotelu na palestinskem ozemlju, kjer so ju pričakali njuni kolegi. Shepard Smith, Foxov napovedovalec, je na televiziji z zadovoljstvom izjavil, da sta heroja končno prišla domov.

V ujetništvu jima ni nič manjkalo
V zadnjem posnetku, ki so ga objavili ugrabitelji, sta novinarja zagotavljala, da sta v dobrem stanju, da vsak dan dobita hrano in vodo, da lahko opravljata osebno higieno in da ugrabitelji z njima lepo ravnajo.

Novinarja sta bila ugrabljena 14. avgusta, kar je najdaljša ugrabitev na palestinskih ozemljih v zadnjem letu. Odgovornost za ugrabitev je v sredo prevzela skupina Brigade svetega džihada, ki je v zameno za izpustitev novinarjev od ZDA zahtevala izpustitev vseh muslimanskih ujetnikov, kar so ZDA takoj zavrnile.