Janukovič je po skoraj vseh preštetih glasovih že razglasil zmago, a predaje premierke Julije Timošenko še ne gre pričakovati. Foto: EPA
Janukovič je po skoraj vseh preštetih glasovih že razglasil zmago, a predaje premierke Julije Timošenko še ne gre pričakovati. Foto: EPA
Andrej Stopar
RTV-jev dopisnik, ki se te dni mudi v Kijevu, je prepričan, da se volilna zgodba v Ukrajini ne bo končala tako hitro. Foto: MMC RTV SLO

Od leta 1994, ko je zmagal Leonid Kučma, se v Ukrajini ni zgodilo, da bi poraženec poraz priznal in čestital zmagovalcu. Tudi tokrat kaže, da ne bo tako.

Andrej Stopar
Kijev
V središču Kijeva so se že zbrali privrženci opozicijskega voditelja Janukoviča, ki slavijo njegovo zmago. Foto: EPA
Julija Timošenko
Julija Timošenko je za Janukovičem zaostala le dva odstotka, kar po vsej verjetnosti pomeni, da se volitve še ne bodo končale kmalu. Foto: EPA
Volitve v Ukrajini
Prvi krog volitev v Ukrajini je potekal povsem po pravilih, v drugem pa gre po vsej verjetnosti pričakovati obtožbe o poneverbah. Foto: EPA

Kot kažejo izidi volilne komisije, naj bi na predsedniških volitvah v Ukrajini slavil vodja opozicije Viktor Janukovič, ki je zmago premierki Juliji Timošenko odnesel za dobra dva odstotka. Ker je razlika med tekmecema tako majhna, lahko pričakujemo tudi sodno izpodbijanje veljavnosti volitev. O zanimivem pred- in povolilnem dogajanju v Ukrajini smo se pogovarjali z RTV-jevim dopisnikom iz Rusije, ki se te dni mudi v Kijevu, Andrejem Stoparjem.

Kot vse kaže, bo novi ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Ali lahko, ker so izidi zelo tesni, pričakujemo, da bo premierka Julija Timošenko spodbijala volilne izide? V prvem krogu so opazovalci dejali, da so volitve potekale po vseh pravilih in mirno. Je bilo tako tudi v drugem krogu?
Medtem ko iz taborov obeh nasprotnikov poročajo o številnih kršitvah, mednarodni opazovalci za zdaj ne govorijo o posebnih kršitvah. Novinarska konferenca opazovalcev OVSE-ja bo šele popoldne, tako da bo na njihovo uradno stališče treba še počakati. Prvi krog je res pomenil svojevrstno presenečenje, saj so bile volitve bolje organizirane od prejšnjih, pa tudi posebnih kršitev ni bilo. Skrb vzbujajoč pa je tesen izid - po zadnjih podatkih dobra dva odstotka, kar pomeni velik dvom o pravilnosti štetja glasov. Julija Timošenko je že napovedala ulične proteste, predvsem pa bo izkoristila pot prek sodišč. Pričakujemo lahko sodno izpodbijanje veljavnosti volitev. Kot je že sinoči izjavil predstavnik osrednje volilne komisije Mihail Ohendovski, se od leta 1994, ko je zmagal Leonid Kučma, v Ukrajini ni zgodilo, da bi poraženec poraz priznal in čestital zmagovalcu. Tudi tokrat kaže, da ne bo tako.

Janukovič je znan kot prorusko usmerjeni politik. Kaj lahko pričakujemo od njegovega vladanja in kaj to pomeni za Ukrajino v naslednjih letih? Se lahko z njim na oblasti Ukrajina vseeno približa Evropski uniji in Natu, kar je obljubljala Timošenkova?
Viktor Janukovič je znan po tem, da ga podpira industrializirani, rusko govoreči jugovzhod Ukrajine, od koder izvira tudi sam. Slabo govori ukrajinsko, saj se je tega jezika naučil zelo pozno. Leta 2004 je veljal za kandidata, ki ga je odkrito podprla Rusija, in tudi zdaj iz Rusije prihajajo zadovoljni odzivi. Pa vendar se sam izogibam pridevniku "proruski". Če bo njegovim podpornikom ustrezalo tesno povezovanje z Rusijo, se bo to zgodilo; če bodo presodili, da imajo več koristi od tesnih povezav z Zahodom, bo "proruski" Janukovič nenadoma postal "proevropski". Niso namreč redki analitiki, ki so prepričani, da se ukrajinska zunanja politika oblikuje na dveh ravneh - deklarativni, kjer je mogoče izjavljati kar koli, in zakulisni, kjer pa oblikovanje zunanje politike narekujejo povsem otipljivi poslovni interesi ljudi, ki oblast (ali določenega kandidata) podpirajo. S tokratnimi volitvami se to ni spremenilo. Enako velja za Timošenkovo, ki jo nekateri vplivni zahodni mediji označujejo za "proevropsko". Ampak premierka je "proevropska" ravno toliko, kot to narekujejo interesi njenega kroga. Med kampanjo ji je to koristilo, ker se je tako postavila nasproti Viktorju Janukoviču, vprašanje pa je, kaj bi storila v resnici, če bi zasedla predsedniški položaj. Še najbolj "prozahodni" v svojih izjavah je bil predsednik v odhodu Viktor Juščenko, ki se jasno zavzema za članstvo Ukrajine v Evropski uniji in zvezi Nato. Ampak to se je odražalo samo v sporih z Rusijo, Ukrajina pa ni prišla nikamor. Poleg tega je ta politika na tokratnih volitvah doživela očiten polom - Juščenko je v prvem krogu dobil manj kot šestodstotno podporo. In konec koncev - Juščenko je soavtor sistema v trgovanju s plinom, ki je lani ogrozil tranzit v Evropo. Privolil je v podelitev statusa ekskluzivnega trgovca s plinom za notranje ukrajinsko tržišče do tedaj neznani družbi RosUkrEnergo, za katero se je potem kar nekaj časa ugotavljalo, kdo so dejansko njeni lastniki. Napaka, slabo načrtovanje, spet osebne koristi?

Ali bo premierka Julija Timošenko na ulice resnično pozvala svoje privržence, kot je napovedala, in kakšen vpliv lahko imajo ti protesti, če se bodo resnično zgodili? Se lahko ponovi oranžna revolucija?
Vse je mogoče in to velja tudi za zbiranje premierkinih privržencev na ulicah. Ampak v nasprotju z letom 2004 je Timošenkova tokrat predstavnica oblasti, ki ima v rokah množico drugačnih vzvodov. Če odštejemo psihološki učinek, ki ga ima zbiranje množic na ulicah, je lahko Timošenkova bolj učinkovita na drugačen način. Večina analitikov ne pričakuje ponovitve oranžne revolucije, dopuščajo pa možnost bolj omejenih protestov. Konec koncev se pred poslopjem osrednje volilne komisije v Kijevu že od prvega kroga zbirajo privrženci Viktorja Janukoviča.

Ali poraz Timošenkove pomeni tudi nezaupnico njenemu delu na položaju predsednice vlade? Janukovič je, ko je razglasil svojo zmago, Timošenkovo že pozval, naj odstopi. Se to lahko zgodi?
Dvomim, da bo Timošenkova odstopila. Kot dvomim, da gre za nezaupnico njenemu delu. Po eni strani je njen zaostanek minimalen – očitno polovica volivcev (vsaj tistih, ki so volili) meni, da premierka ne dela slabo. A tokrat ni odločala toliko uspešnost dela, ampak bolj simbolični pomen, podoba samega kandidata. Nič nenavadnega, da se besedno nerodni Janukovič ni hotel soočati z govorno bistveno spretnejšo Timošenkovo. Če bi to storil, danes prav gotovo ne bi bil zmagovalec. Razglasil je zmago, ampak Timošenkova zaradi minimalnega zaostanka čaka na končne izide in njeni privrženci vzporedno štejejo glasove. Tudi če obvelja zmaga Janukoviča, kar se bo verjetno zgodilo, bo Timošenkova še nekaj časa ostala, dokler se ne oblikuje nova parlamentarna koalicija, ki jo bo potisnila v opozicijo, ali pa bodo razpisane predčasne parlamentarne volitve. Ampak to se pred septembrom najverjetneje ne bo zgodilo.

Čemu lahko pripišemo popoln poraz zdajšnjega predsednika Viktorja Juščenka v prvem krogu volitev?
Juščenku je ostala zvesta samo peščica volivcev. Najverjetneje je to povezano z globokim razočaranjem zaradi neenotnosti oranžnega tabora v preteklih petih letih. Juščenko je zdaj hujši sovražnik Timošenkove kot Janukovič. Konec koncev je prejšnji teden, tik pred drugim krogom, podpisal spremembe volilne zakonodaje, ki jih je predlagala Janukovičeva Stranka regij, in s tem skušal v zadnjem trenutku škoditi nekdanji oranžni sobojevnici. Med svojim predsedovanjem je večkrat izhajal iz parcialnih interesov in videti je bilo, da namenoma spodkopava veliko možnost dogovarjanja. Ljudje mu preprosto ne zaupajo več. Hkrati pa se rusko govoreči jugovzhod ne strinja z njegovimi nacionalnimi idejami, navezovanjem na izročilo "banderovcev" in nacistični Nemčiji naklonjenih formacij v času 2. svetovne vojne. To ima danes v Ukrajini precejšen simbolni pomen.

Ukrajina je v zelo težkem gospodarskem položaju. Kaj bo po vašem mnenju prva naloga novega predsednika, ki bo moral Ukrajino popeljati iz hude krize?
Ukrajina se bo zelo dolgo izvijala iz primeža krize. V tem trenutku je najpomembnejši dogovor z Mednarodnim denarnim skladom, da bi ta odmrznil že odobrena posojilna sredstva. Ampak za to bo potrebna korenita reforma finančnega sistema in vsaj poskus omejevanja korupcije v državi. Bo to Janukoviču uspelo? Morda, na neki način mu mora uspeti, če ne, bo to za Ukrajino katastrofa. Kot je dejal komentator Radia Svoboda, politolog Vitalij Portnikov: "Elita se je do zdaj ukvarjala s kopičenjem premoženja na račun državljanov, zdaj pa potrebujemo politike, ki bi jih zanimali državljani in država, ne osebne koristi." Ampak vprašanje, ali je Ukrajina to s tokratnimi volitvami dobila, za zdaj ostaja brez odgovora. Konec koncev so tudi volivci izbirali med že znanima politikoma, ki sta se v preteklih petih letih menjavala na oblasti. Če se spomnite, v času predsednikovanja Juščenka je bil nekaj časa - na nejevoljo predsednika, seveda - premier tudi Viktor Janukovič.

Od leta 1994, ko je zmagal Leonid Kučma, se v Ukrajini ni zgodilo, da bi poraženec poraz priznal in čestital zmagovalcu. Tudi tokrat kaže, da ne bo tako.

Andrej Stopar