Ukrajinska vlada je pred kratkim sprejela zakon, ki samooklicanim oblastem v Donecku in Lugansku dovoljuje triletno samovlado, kar so številni poslanci v vrhovni radi označili za
Ukrajinska vlada je pred kratkim sprejela zakon, ki samooklicanim oblastem v Donecku in Lugansku dovoljuje triletno samovlado, kar so številni poslanci v vrhovni radi označili za "kapitulacijo". Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V ukrajinski vojski so sporočili, da so začeli uresničevati sobotni dogovor iz Minska v devetih točkah. Ta predvideva vzpostavitev 30-kilometrske tamponske cone ob frontni črti, prepoved preletov nad območji v rokah proruskih upornikov, umik težkega orožja na obeh straneh in dostop Ovsejevim opazovalcem.

Po poročanju britanskega BBC-ja je tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrej Lisenko sporočil, da so težko orožje začeli umikati tudi proruski uporniki. Obe strani bosta umaknili topništvo in oborožena vozila s kalibrom premera več kot 100 milimetrov, druge oborožene enote ostajajo.

Novi žrtvi spopadov
Kljub sklenitvi premirja iz okolice Donecka in Mariupola vedno poročajo o novih spopadih, v katerih sta umrla vojaka. Število ubitih vojakov in civilistov se je od prekinitve ognja, ki sta ga sprti strani sklenili 5. septembra, povzpelo na 39.

Od izbruha nasilja na vzhodu Ukrajine sredi aprila je bilo ubitih več kot 3.000 ljudi.