Dmitri Jaroš (v sredini) na enem izmed opozicijskih zborovanj konec februarja v Kijevu. Foto: Reuters
Dmitri Jaroš (v sredini) na enem izmed opozicijskih zborovanj konec februarja v Kijevu. Foto: Reuters

Gre za paravojaško skupino, ki je bila zelo dejavna med protesti proti odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Njeni člani so pogosto netili nasilje in se proti policijskim enotam borili s palicami in orožjem.

"Stranka bo pomemben dejavnik na političnem področju, tako kot je kalašnikovka na bojišču," je v videu na spletnem omrežju YouTube sporočil njen član Andrij Denisenko.

Združeni nacionalisti
V Desni sektor bodo vključene tudi nekatere druge ukrajinske nacionalistične skupine, kot sta UNA-UNSO in Trizob. "Desni sektor je odprt za vse državljane Ukrajine," pa je dejal član vodstva stranke Igor Manzur in dodal: "Pričakujemo, da bo mogoče tudi tajno članstvo za novinarje in druge, ki ne želijo razkriti svoje strankarske pripadnosti." Prepričan je, da imajo podpornike v različnih družbenih slojih. "Če se želi Desnemu sektorju pridružiti temnopolti in če je ukrajinski domoljub, je dobrodošel," je pojasnil.

Jaroš, proti kateremu je Rusija izdala nalog za aretacijo zaradi suma terorizma, ko je čečenskega voditelja Dokuja Umarova pozval, naj zaradi krize v Ukrajini izvede napade na ruskem ozemlju, je v nedavnem pogovoru dejal, da ni fašist in antisemit, ampak nacionalist, ki želi, da so Ukrajinci "gospodarji na svoji zemlji". Desni sektor je po njegovih besedah naslednik Ukrajinske uporniške vojske (UPA), ki se je med drugo svetovno vojno in po njej borila proti Poljakom, Sovjetski zvezi in nacistom. Jaroš je grozil tudi z uničenjem ruskih plinovodnih cevi na ukrajinskem ozemlju.

"Turčinov se gre podtalne igrice"
Desni sektor je kot nova stranka že kritiziral tudi nove voditelje v Kijevu, med drugim tudi predsednika države Oleksandra Turčinova, za katerega so dejali, "da se gre podtalne igrice, ki bi lahko škodile številnim Ukrajincem". "Turčinov bi moral že zdavnaj odgovarjati ukrajinskemu ljudstvu. Moramo vedeti, da niso pravi ljudje na pomembnih položajih, zato so parlamentarne volitve v bližnji prihodnosti nujne," je dejal Denisenko.

Jarošu se na predsedniških volitvah, ki bodo 25. maja, ne piše dobro, saj mu trenutne javnomnenjske raziskave napovedujejo le 1,6 odstotka glasov.