Brata Mahmudov sta lahko sodišče zapustila kot svobodna človeka. Foto: EPA
Brata Mahmudov sta lahko sodišče zapustila kot svobodna človeka. Foto: EPA

Politkovsko so neznani napadalci ubili oktobra leta 2006, vpletenosti v umor pa so bili obtoženi dva čečenska brata Džabrajl in Ibragim Mahmudov ter član ruske kriminalne policije, medtem ko je bil zaradi zlorabe pooblastil obtožen tudi nekdanji častnik ruske tajne službe FSB.

Novinarko, ki je kritično pisala o Kremlju in zlorabah ruskih vojakov v Čečeniji, naj bi pred njenim stanovanjem v ruski prestolnici ustrelil tretji brat Rustam Mahmudov, ki je še vedno na begu. Lani poleti so preiskovalci dejali, da bi se lahko skrival v zahodni Evropi.

Premalo dokazov za obsodbo
Po oceni porote ni bilo zbranih dovolj dokazov o povezavi osumljencev z umorom, vendar je državna tožilka po objavi razsodbe napovedala pritožbo zaradi napak, ki so bile storjene pri obravnavi primera.

Še bolj je bila kritična odvetnica družine Politkovski, Karin Moskalenko, ki je dejala: "Našli niso niti tistih, ki so naročili umor, niti organizatorjev niti tistih, ki so zločin zagrešili." Svojci so bili nenhno kritični do sojenja, saj ni bilo nikoli povedano, kdo stoji za umorom novinarke.

Zgovoren je podatek, da je bilo med vladanjem predsednika Vladimirja Putina v Rusiji ubitih 13 novinarjev, a za nobenega od teh umorov ni bil še nihče obsojen.

G. V.