Heywood se je redno srečeval z osebo, ki je priznala, da je agent MI6. Foto: EPA
Heywood se je redno srečeval z osebo, ki je priznala, da je agent MI6. Foto: EPA

Heywood je imel nenavadno tesne stike z vplivnim parom, o čemer je obveščal britansko obveščevalno službo MI6, je poročal Wall Street Journal, ki se sklicuje na njegove prijatelje ter nekdanje in sedanje predstavnike britanskih oblasti.

Poslovnež se je zbližal z družino v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bil Bo župan mesta Dalian na severovzhodu Kitajske. Novembra lani so ga našli mrtvega v mestu Čongčing, ki ga je takrat vodil Bo.

Heywood je imel srebrnega jaguarja z registrsko tablico 007, vendar so ljudje, ki so ga poznali, povedali, da se v izseljenski skupnosti ni izpostavljal. Imel je družbo za svetovanje podjetjem, ki so želela vstopiti na kitajski trg, pri čemer je izkoriščal svoje zveze v visokih krogih. Redno se je srečaval tudi z osebo, ki je priznala, da je agent MI6, in ji posredoval informacije o "Bojevih osebnih zadevah".

Pred smrtjo pod velikim stresom
Heywoodovi odnosi z Bojevo družino so se v zadnjem obdobju ohladili. S politikom se ni srečal več kot eno leto, nato pa naj bi bil zahteval denar, ki naj bi mu ga bila dolgovala družina. Poslovnež je bil očitno pod velikim stresom, saj se je zredil in začel več kaditi, skrbelo pa ga je tudi, da nadzorujejo njegovo elektronsko pošto in telefonske klice.

Ko je priletel v Čongčing, da bi se srečal z Bojevo družino, je prijatelju zaupal, da se boji, da je v težavah, še piše Wall Street Journal. Ne kitajska ne britanska stran nista nikoli omenjali, da bi bili Heywoodovi stiki z obveščevalci razlog za umor.