Al Megrahi je umrl zaradi raka na prostati. Foto: Reuters
Al Megrahi je umrl zaradi raka na prostati. Foto: Reuters

Al Megrahi, za katerega je škotsko sodišče odločilo, da je kriv bombnega napada na letalo, ki je eksplodiralo nad mestom Lockerbie, v napadu pa je umrlo 270 ljudi, je pred tremi leti zbolel za rakom na prostati.
Med drugim je bila njegova bolezen razlog, da so ga, na njegovo prošnjo, prepeljali iz škotskih zaporov v domačo Libijo, kar je takrat sprožilo negodovanje javnosti in predvsem sorodnikov žrtev. Al Megrahi je bil namreč leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo, ko pa so mu zdravniki leta 2009 napovedali, da mu je zaradi bolezni preostalo le še tri mesece življenja, je zaprosil za premestitev v domovino. Sodišče je prošnjo odobrilo iz razloga t. i. usmiljenja.
V domovini ga je takratni libijski vodja Moamer Gadafi sprejel z vsemi častmi, kot heroja. In čeprav je Al Megrahi po vrnitvi v Libijo živel še tri leta, je bilo ves čas njegovo zdravstveno stanje slabo. Kot je danes sporočil njegov brat, je 60-letnik umrl na svojem domu v Libiji.

Nikoli ni priznal krivde
Napad na letalo družbe Pan Am še do danes velja kot eno večji terorističnih napadov, pa čeprav Al Megrahi nikoli ni priznal svoje krivde. Ves čas je trdil, da je nedolžen. V ta namen je celo odprl spletno stran megrahimstory.net na kateri je Libijec objavil 300 strani dokumentov, s katerimi je želel 'oprati svoje dobro ime' in dokazati, da ni odgovoren za smrt 270 potnikov.