Abdulah za seboj pušča harem z ducatom vdov in okrog 20 otrok. Foto: EPA
Abdulah za seboj pušča harem z ducatom vdov in okrog 20 otrok. Foto: EPA
Savdska Arabija
Vojaki pred slikami kronskega princa Mukrina (levo), kralja Salmana in pokojnega kralja Abdulaha. Foto: Reuters
Abdulah bin Abdulaziz
Kralj Abdulah je prestolonaslednik postal leta 1982, ko je kralj postal njegov brat Fahd. Ko je leta 1995 Fahda zadela kap, je Abdulah prevzel vodenje kraljevine, a je uradno kralj postal šele leta 2005, ko je Fahd umrl. Foto: Reuters
Pogreb
Pogreb je bil skromen. Foto: Reuters
Umrl savdski kralj Abdulah

O kraljevem zdravju se je ugibalo že nekaj časa, saj se je od sredine decembra v bolnišnici zdravil zaradi pljučnice. Novico o njegovi smrti so po državni televiziji Savdske Arabije sporočili s kraljevega dvora. "Njegovo visočanstvo kralj Salman bin Abdulazuz Al Saud ter vsi člani družine in naroda žalujejo za kraljem Abdulahom bin Abdulazizom, ki je umrl ob 1. uri zjutraj," so sporočili.

Ob tem je kraljeva palača sporočila tudi, da je novi kralj zdaj postal Abdulahov brat Salman. Ta je za kronskega princa takoj imenoval svojega polbrata Mukrina, nekdanjega vodjo državne obveščevalne službe in tako preprečil vsa morebitna ugibanja o nasledstveni krizi v tem težkem obdobju, ko se ta z nafto bogata kraljevina spoprijema s krizo na svojih mejah in se spopada z grožnjo Islamske države.

Abdulaha so v skladu z vahabistično vejo islama, ki ji pripada kraljeva družina, brez pogrebne slovesnosti in zavitega v preprost beli mrtvaški prt že pokopali v neoznačen grob. Vahabizem namreč prepoveduje razkošno žalovanje za umrlimi, saj naj bi bilo povezano z malikovanjem in zato grešno. Prav tako v državi niso razglasili žalovanja.

Pod Abdulahom se je država modernizirala
Abdulah je se je rodil leta 1924 v Riadu kot eden od devetih otrok ustanovitelja države Abdula Aziza al Sauda. Leta 1982 je postal prestolonaslednik, kralj pa je takrat postal njegov brat Fahd. Leta 1995 je Fahda zadela kap in Abdulah je postal vladar izjemno konservativne kraljevine, a je kralj dejansko postal leta 2005, ko je Fahd umrl. Za seboj Abdulah pušča harem z ducatom vdov in približno 20 otrok.

Abdulah si je od leta 1995, ko je opravljal naloge kralja namesto obolelega brata, prizadeval za posodobitev države in je malce izboljšal položaj žensk. Letos bodo lahko kandidirale na lokalnih volitvah, leta 2009 je imenoval prvo namestnico ministra, leta 2012 pa je dovolil nastop dvema športnicama na olimpijskih igrah. Po drugi strani pa je 13 let v hišnem priporu zadrževal štiri svoje hčere, ker naj bi kritizirale položaj žensk v državi.

Dobro sodeloval z ZDA, Busha obiskal dvakrat
Kralj Abdulah se je v politično zgodovino zapisal kot avtor arabske mirovne pobude, s katero bi arabske države priznale Izrael, če se ta umakne za meje ozemlja, zasedenega v vojni leta 1967. Dobro je sodeloval z ZDA. Prijateljeval je s predsednikom Billom Clintonom ter Georgeem Bushem mlajšim, ki ga je dvakrat obiskal v Teksasu. Odnosov ni pokvarilo niti to, da je kar 15 od 19 napadalcev na ZDA 11. septembra 2001 prišlo iz Savdske Arabije. Leta 2003 je Abdulah zadušil poskuse revolucije teroristov Al Kaide, ki so potem pobegnili v Jemen.

Podobno kot izraelski premier Netanjahu si je želel odločnejšega pritiska ZDA na šiitski Iran, saj je Teheran glavni tekmec Riadu za vpliv na Bližnjem vzhodu.

Obama: Cenil sem mnenje in prijateljstvo kralja
Na njegovo smrt se je že odzval ameriški predsednik Barack Obama in izrazil sožalje v imenu vseh Američanov zaradi smrti kralja, "ki je pogumno delal za uspeh arabske mirovne pobude, izobrazbo prebivalcev države in njeno večjo povezanost s svetom". Povedal je še, da je vedno cenil mnenja in prijateljstvo kralja, ki je trdno verjel v pomen odnosov z ZDA kot sile za stabilnost in varnost na Bližnjem vzhodu.

Ob novici o smrti kralja so iz ZDA sporočili, da se bo v naslednjih dneh v Savdsko Arabijo odpravila delegacija s podpredsednikom Joeom Bidenom na čelu, ki se bo udeležil tudi Abdulahovega pogreba. Sožalje so že izrazili tudi britanski premier David Cameron, izraelski predsednik Reuven Rivlin, jordanski kralj Abdulah II. pa je prekinil svoj obisk Davosa in v državi razglasil 40-dnevno žalovanje.

Sožalje je izrekel tudi šiitski Iran, sicer glavni tekmec sunitske Savdske Arabije za vpliv na Bližnjem vzhodu. Ob tem so v sporočilu iranskega zunanjega ministrstva sporočili, da se bo Abdulahovega pogreba v imenu Irana udeležil zunanji minister Džavad Zarif.

Kralj Salman bo moral zavihati rokave
Pred novim kraljem Salmanom pa je po smrti brata zahtevna naloga, predvsem z varnostnega stališča. Porast Islamske države v Iraku in Siriji je na meje kraljevine pripeljala skrajno uporniško skupino, ki se je zavezala, da bo zrušila savdsko dinastijo. Odstop jemenske vlade je državo pahnil na rob popolnega kaosa in ponovno odprl vprašanje grožnje Al Kaide, ki je leta 2009 že skušala izvesti atentat na kralja Abdulaha.

Poleg tega pa pada svetovna cena nafte, ki je od junija lani skoraj dvakrat nižja. Ta z nafto bogata kraljevina se bo tako prvič po letu 2009 zelo verjetno spopadla s proračunskim primanjkljajem, ob tem pa jo čaka usklajevanje z drugimi članicami OPEC-a, ki se ne strinjajo z njeno strategijo ohranjanja cen.

Umrl savdski kralj Abdulah