Vaclav Havel je umrl po dolgotrajni bolezni. Foto: EPA
Vaclav Havel je umrl po dolgotrajni bolezni. Foto: EPA
Smrt Havla, črne zastave na predsedniški palači v Pragi
Češka se je zavila v črnino. Havel se je v zgodovini postavil ob bok Tomašu Masaryku in Edvardu Benešu, očetoma samostojne Češkoslovaške. Foto: EPA
Žalovanje za Vaclovom Havlom v Pragi
Po Pragi in preostalih čeških mestih in vaseh se ljudje množično spominjajo človeka, ki jih je popeljal iz totalitarizma v demokracijo. Foto: EPA
Vaclav Klaus
Predsednik Češke Vaclav Klaus je nagovoril rojake ob smrti svojega predhodnika, s katerim se sicer pogosta nista strinjala. Foto: Reuters
Preminil je Vaclav Havel

po dolgotrajni bolezni umrl nekdanji češki predsednik Vaclav Havel.

"Umrl je nekdanji predsednik in dramatik Vaclav Havel," je sporočila češka televizija med predvajanjem pogovora s premierjem Petrom Nečasom. Umrl je star 75 let.

Njegova asistenka Sabina Dancecova je sporočila, da je Havel umrl v spanju v nedeljo zjutraj v svoji počitniški hiši. Ob njem so bile njegova žena in nekaj redovnic, ki so zadnje mesece skrbele zanj.

"Václav Havel je bil velika osebnost Evrope in sveta, borec za človekove pravice, literat, umetnik in osebnost, ki je navdihovala procese sprememb v Evropi. Njegov prispevek k odpravi totalitarizmov v evropskem prostoru je bil zgodovinski. Njegovo prizadevanje za dosledno uresničevanje človekovih pravic, demokratično družbo in visoko politično kulturo pa je neizbrisno zaznamovalo konec 20. stoletja. Z vsem svojim delom in življenjem se je zapisal v zgodovino človeštva kot velika osebnost pozitivnih sprememb. Tudi v Sloveniji je imel številne prijatelje, kulturna in politična javnost sta ga iskreno občudovali. Zato bo vsem, ki so ga imeli priložnost srečati, ostal v trajnem spominu," je zapisal predsednik Slovenije dr. Danilo Türk v sožalnem pismu predsedniku Češke republike Václavu Klausu.

"Velik Evropejec in duša revolucije"
Smrt Havla je zavila Češko v žalost. Predsednik češke vlade Petr Nečas je smrt Havla označil za "ogromno izgubo" in poudaril, da je bil Havel simbolna figura dogajanja leta 1989. Predsednik Vaclav Klaus je svojega predhodnika na položaju označil za "simbol moderne češke države" in ocenil, da je njegovo delo Češki pomagalo postati "del skupnosti svobodnih in demokratičnih držav".

Smrt odmeva tudi drugod po Evropi. Nekdanji poljski premier Lech Walesa, ki se je podobno kot Havel boril proti komunizmu in je po njegovem padcu postal prvi predsednik Poljske, je poudaril, da je bil Havel "odličen borec v boju za svobodo, za demokracijo in osvoboditev izpod jarma komunizma". "Njegov glas bomo zelo pogrešali v Evropi predvsem sedaj, ko gre ta skozi hudo krizo," je dodal Walesa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da je bil Havel "velik Evropejec" in dodala, da se mu imajo Nemci veliko zahvaliti. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je menil, da je bil Havel "duša češke revolucije". "Brez njega in njegovih pogumnih besed bi bilo demokratično prebujenje v srednji in vzhodni Evropi nepredstavljivo," je dejal.

"Havel tudi del slovaške zgodovine"
Kljub nekdanjim političnim razhajanjem ob smrti Havla žaluje tudi Slovaška. Premierka Iveta Radičova je izpostavila njegov šarm in umirjenost. Trikratni nekdanji slovaški premier Vladimir Mečiar pa je zatrdil, da kljub različnim pogledom na potrebe Slovaške v časih skupne države nesporno drži, da je Havel "s svojo vlogo pri uveljavljanju demokracije tudi del slovaške zgodovine".

Predsednik dveh držav
Havel je bil predsednik Češke od leta 1993 do 2003. Bil je zadnji predsednik nekdanje Češkoslovaške in prvi predsednik Češke po razpadu skupne države.

Havel je bil že dalj časa bolan. V zadnjem desetletju je bil večkrat na robu smrti zaradi težav s pljuči in s črevesjem.

Leta 1996 so mu odkrili raka na pljučih, zaradi česar je nekdanji verižni kadilec kmalu opustil kajenje, a so mu morali zdravniki vseeno odstraniti del desnega pljučnega krila.

Pet let v zaporih
Leta 1989 je bil Havel na čelu žametne revolucije, ki je odnesla komunistični režim in v nekdanji sovjetski satelit prinesla demokracijo.

Istega leta je postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Češkoslovaške in po razpadu skupne države štiri leta pozneje še predsednik Češke.

Na predsedniškem mestu je ostal do leta 2003 in se nato posvetil predvsem podpiranju aktivistov za človekove pravice po svetu ter se vrnil k pisanju.

Zaprt je bil večkrat in v čeških komunističnih zaporih presedel več kot pet let. Njegova pisma iz zapora ženi, ki so bila objavljena pod naslovom Pisma Olgi, so postala eno njegovih najbolj znanih literarnih del.

Bil je soustanovitelj Listine 77 in eden njenih prvih glasnikov. Omenjena listina zaznamuje začetek opozicijskega gibanja, njenemu podpisu pa so sledile hišne preiskave pri podpisnikih, obiski tajne policije in pritiski na sorodnike.

Preminil je Vaclav Havel