Young je bil rojen 24. septembra leta 1930 v San Franciscu. Po izobrazbi je bil aeronavtični inženir, bil pa je testni pilot ameriške mornarice. Foto: Reuters
Young je bil rojen 24. septembra leta 1930 v San Franciscu. Po izobrazbi je bil aeronavtični inženir, bil pa je testni pilot ameriške mornarice. Foto: Reuters
John Young in Robert Crippen
Young (levo) je letel tudi s shuttlom. Foto: Reuters

Umrl je na svojem domu v Houstonu po komplikacijah zaradi pljučnice. Bil je deveti človek, ki je hodil po Luni (vseh je bilo le 12), postal pa je eden od najuspešnejših astronavtov v zgodovini ameriškega vesoljskega programa.

V vesolje je dvakrat poletel sredi šestdesetih let v okviru programa Gemini (prvič leta 1965), dvakrat je letel v okviru programa Apollo in dvakrat v osemdesetih v Space Shuttlih. Bil je edini astronavt, ki je letel v vseh treh programih. Nasa ga je predstavila kot svojega najizkušenejšega astronavta. Upokojil se je leta 2004, v Nasi pa je deloval 42 let.

Na Luno stopil na četrtem poletu
Na Luno je stopil aprila 1972 na svojem četrtem poletu v vesolje. S kolegom Charlesom Dukom je nabral 90 kilogramov kamnov in vzorcev tal, na Luni pa je prevozil več kot 26 kilometrov.

Na svojem prvem poletu v vesolje, ko je bil del prve dvočlanske ekipe skupaj z Gusom Grissomom, je Young na plovilo "pretihotapil" sendvič, kar ni razveselilo Nase, a toliko bolj kolega Grissoma.

Maja 1969 je bil del misije Apollo 10, ki je služila kot nekakšna vaja za misijo Apollo 11 dva meseca kasneje, v okviru katere je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno.

Leta 1983 je opravil svoj zadnji polet v vesolje. Leta 1986 naj bi sicer spet poletel, a je bil let zaradi nesreče vesoljskega plovila Challenger odpovedan.