Tupuou V. je bil znan po nošenju čelad iz kolonialnih časov. Foto: EPA
Tupuou V. je bil znan po nošenju čelad iz kolonialnih časov. Foto: EPA

Ekscentrični kralj je umrl v bolnišnici v Hongkongu, ob njem pa je bil njegov brat, prestolonaslednik Tupouto'a Lavaka. Prebivalci Tonge si bodo kralja zapomnili po tem, da je država v času njegove vladavine dobila prvi demokratično izvoljen parlament. Kralj ni bil poročen in na prestolu ga bo tako nasledil njegov brat.

Oblasti na Tongi novice o smrti kralja niso uradno potrdile in vlada ter kraljeva palača nista bili na voljo za komentar. Pred pol leta so kralju odstranili ledvico, na kateri so odkrili tumor.

Tupou V. je kot kralj prisegel septembra leta 2006 po smrti očeta, kralja Tupoua IV., ki ni bil tako naklonjen demokratičnim spremembam kot njegov sin. Tupou je prestol zasedel šele leta 2008, potem ko se je država vsaj malce postavila na noge po neredih po smrti prejšnjega kralja.

Demokratične spremembe, ki jih je uvedel Tupou V., so ukinile nekdanji fevdalni sistem, kjer je kraljestvo vodil parlament, v katerem je prevladovala plemiška elita, ki jo je tako kot premierja in člane vlade imenoval kralj.