Priebke je bil eden zadnjih še živečih nacističnih zločincev. Foto: EPA
Priebke je bil eden zadnjih še živečih nacističnih zločincev. Foto: EPA
Umrl nacistični zločinec Priebke

Zaradi pokola v Ardeantinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov, je bil Priebke leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor. Kazen je zaradi visoke starosti prestajal v hišnem zaporu v svojem stanovanju v italijanski prestolnici. Na koncu naj bi bil povsem gluh in je trpel za izgubo spomina.

Za svoje zločine kot stotnik SS-a se Priebke ni nikoli pokesal ali jih obžaloval, zato je postal nekakšna ikona med neonacisti. Njegov odvetnik, ki je sporočil novico o njegovi smrti, je povedal, da je Priebke za seboj pustil videoposnetek kot svojo "človeško in politično oporoko". Za zdaj še ni jasno, kdaj ga bodo predstavili javnosti.

Ukaz naj bi izdal Hitler
Pokol civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu velja za enega najhujših vojnih zločinov med drugo svetovno vojno v Italiji po padcu fašističnega režima, ko so na Apeninski polotok vkorakali Nemci. 335 ustreljenih talcev je bilo maščevanje za 33 nemških vojakov, ki so jih ubili italijanski partizani. Priebke je poveljeval enoti, ki je izvedla usmrtitev, ukaz zanjo pa naj bi dal sam Adolf Hitler.

Po koncu vojne je Priebke pobegnil v Argentino, a so ga leta 1994 odkrili, potem ko je v pogovoru za ameriško televizijo priznal, da je sodeloval pri pokolu v Italiji, kjer je šlo po njegovih besedah za akcijo proti teroristom.

Leta 1995 ga je Argentina izročila Italiji, kjer so mu sodili. Leta 1996 je bil najprej oproščen, nato pa ga je vojaško prizivno sodišče leta 1998 obsodilo na dosmrtno ječo. Njegov odvetnik je pozneje večkrat prosil za pomilostitev, a so bile te prošnje vedno zavrnjene.

Umrl nacistični zločinec Priebke