Šakić je po porazu nacistov pobegnil v Argentino. Foto: EPA
Šakić je po porazu nacistov pobegnil v Argentino. Foto: EPA

87-letnika so v bolnišnico prepeljali zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja. Šakić je imel več let težave z zdravjem, še posebej srcem. Sojenje Šakiću se je začelo, ko ga je Argentina leta 1998 izročila Hrvaški, leto pozneje pa je bil obsojen na 20 let zapora, ker je kot poveljnik koncentracijskega taborišča v Jesenovcu od maja do konca oktobra 1944 ukazal in vodil zlorabe, mučenja in ubijanja zapornikov.

V obsodbi je bilo zapisano, da ni preprečil ali kaznoval zločinov podrejenih ustaških paznikov. Obsojen je bil tudi, da je osebno s pištolo ubil štiri zapornike in ukazal, da jih 22 obesijo. V Jesenovcu je umrlo okoli 80.000 ljudi, večinoma Srbov, Judov, Romov in hrvaških antifašistov.

Pavelič boter njegovih otrok
Po porazu nacistov in razpadu Neodvisne države Hrvaške (NDH) je kot večina visokih nacističnih predstavnikov s soporogo Nado, polsestro Maksa Luburića, zbežal v Argentino, kjer so se mu rodili trije otroci. Njihov krstni boter je bil Ante Pavelić. Kot goreči peronist je po padcu režima Juana Perona leta 1958 zapustil Argentino in se preselil v Francovo Španijo. Po treh letih se je znova vrnil v Argentino.

SFRJ ni nikoli zahtevala njegove izročitve. Leta 1994 se je med obiskom tedanjega hrvaškega predsednika Franja Tudjmana udeležil slavnostne večerje in dal intervju za zagrebški časopis Vjesnik. S tem je nase opozoril lovce na naciste Centra Simona Wiesenthala. Leta 1998 so pod krinko novinarjev, ki delajo reportažo o svetovnem prvenstvu v nogometu (Argentina in Hrvaška sta igrali v isti skupini), prišli v njegovo hišo in ga pripravili, da se je razgovoril o NDH-ju. Kmalu zatem ga je argentinska policija aretirala, sledila je izročitev Hrvaški.

T. V.