V 21 državah se je v zadnjih 20 letih delež otrok, ki obiskujejo osnovno šolo, zmanjšal. Glavni razlogi za to so finančna kriza, hitra rast števila prebivalcev in spopadi. Foto: EPA
V 21 državah se je v zadnjih 20 letih delež otrok, ki obiskujejo osnovno šolo, zmanjšal. Glavni razlogi za to so finančna kriza, hitra rast števila prebivalcev in spopadi. Foto: EPA
Kijev
Zaradi spopadov se je v sedmih državah, med njimi tudi Ukrajini, povečalo število smrti otrok zaradi nasilja. Foto: Reuters

Takšni so izsledki na današnji svetovni dan otrok objavljenega Unicefovega poročila, v katerem je zapisano, da so glavni razlog za slabe napovedi različni spopadi in slabe vlade. Največji padec kakovosti življenja v zadnjih 20 letih so doživeli otroci v Južnem Sudanu, slabše kot njihovim staršem pa kaže tudi otrokom v Srednjeafriški republiki, Siriji in Jemnu.

"Medtem ko je zadnja generacija doživela izjemen dvig življenjske ravni za večino otrok, pa je pozabljena manjšina otrok iz tega izključena," je povedal Laurence Chandy, direktor Unicefa za področje podatkov, raziskovanja in politik.

Ob svetovnem dnevu otrok, ki ga zaznamujemo v spomin na sprejetje deklaracija o človekovih pravicah leta 1959 in konvencije o otrokovih pravicah leta 1989, bodo po vsem svetu številni dogodki.

Nekaj dejstev, ki so navedena v poročilih:
- Delež ljudi, ki živijo z manj kot 1,90 dolarja na dan, se je povečalo v 14 državah, med njimi so Benin, Kamerun, Madagaskar, Zambija in Zimbabve.

- Obiskovanje osnovnih šol se je zmanjšalo v 21 državah, med njimi tudi v Siriji in Tanzaniji. Glavni razlog so finančna kriza, hitra rast števila prebivalstva in vpliv vojn.

- Število nasilnih smrti med otroki, mlajšimi od 19 let, se je povišalo v sedmih državah: Osrednjeafriški republiki, Iraku, Libiji, Južnem Sudanu, Siriji, Ukrajini in Jemnu. V vseh naštetih državah potekajo oboroženi spopadi.

"V času, ko hitre tehnološke spremembe vodijo v velik dvig življenjske ravni, je perverzno, da se na stotine milijonov otrok dejansko spopadajo s padcem življenjske ravni, s čimer se med njimi krepi občutek nepravičnosti, med njihovimi starši pa občutek neuspeha," je še dejal Chandy.

Otroke skrbijo terorizem, izobraževanje in revščina
V ločeni raziskavi, ki jo je prav tako opravil Unicef, in sicer v 14 državah med otroki, starimi med 9. in 18. letom, je objavljeno, da so otroci zaskrbljeni zaradi splošnih vprašanj, ki vplivajo na njihove vrstnike in tudi nanje, od nasilja, terorizma in podnebnih sprememb do revščine. V vseh 14 sodelujočih državah so otroci kot ključna vprašanja, s katerimi bi se morali po njihovem mnenju spopasti svetovni voditelji, našteli terorizem, izobraževanje in revščino.