Pred kitajskim veleposlaništvom se je v deževnem vremenu in pod budnim očesom nekaj policistov zbralo okoli 20 mirnih protestnikov. Foto: MMC RTV SLO
Pred kitajskim veleposlaništvom se je v deževnem vremenu in pod budnim očesom nekaj policistov zbralo okoli 20 mirnih protestnikov. Foto: MMC RTV SLO
Zborovanje si je z zanimanjem ogledala peščica mimoidočih. Foto: MMC RTV SLO
EU mora narediti več za Tibet

Shod za mir in spoštovanje človekovih pravic v Tibetu je organiziral center Dharmaling. Budistično gibanje je z dvema transparentoma, na katerih je bil napis "sLOVEnija za svobodni Tibet", izražalo svojo podporo Tibetu, ki je že skoraj 50 let pod Kitajsko. Ta je nedavne proteste v prestolnici Tibeta Lhasi nasilno zatrla.

Olimpijske igre so tudi politične
Kot je za MMC povedal eden od protestnikov, so se zbrali, da bi "prosili za tisto, kar bi si zaslužil vsak človek - osnovne pravice, da živijo v svoji državi, da izražajo svojo vero, govorijo svoj jezik, urejajo svoje zadeve, kar je v Tibetu prepovedano že skoraj 50 let". Naš sogovornik je prepričan, da si Kitajska ne zasluži pravice, da organizira olimpijske igre, saj naj bi te nosile neko vrednost, če kitajska vlada ne bo sodelovala pri dialogu in spoštovala človekovih pravic v Tibetu.

Na mnenje nekaterih, med njimi tudi olimpijskega komiteja, da športa in politike ne bi smeli mešati, odgovarja: "Morda res ne, a je organizacija olimpijskih iger danes tudi politična. Zato mislim, da mora vsak prevzeti odgovornost v tej zadevi." Verjame, da bo miren protest pripomogel k izboljšanju položaja v Tibetu, saj molitev vedno izboljša stvari in ima vpliv. "Tudi če je ta vpliv preprosto dviganje zavedanja ljudi o položaju v Tibetu."

Unija naj bo odločnejša
Protestniki se na kitajsko veleposlaništvo neposredno niso obrnili, so pa poslali pismo slovenski vladi, za katero upajo, da bo naredila več, da se bo kot predstavnica EU-ja močneje zavzela za človekove pravice. EU po njihovem mnenju trenutno ne naredi dovolj za Tibet. "Izrazili so svojo globoko zaskrbljenost, vendar to ni dovolj. Mislim, da bi morali biti malce odločnejši."

"Morda bo svet postal pozoren"
Anet iz Ljubljane tibetanski boj za njihove pravice podpira že pet let, pri tem pa jo je najbolj pritegnil lep, sočuten in vesel pristop k vsemu. Upa, da jim bo z mirnim protestom uspelo opozoriti na položaj Tibetancev. Tudi ona misli, da bi morali olimpijske igre v Pekingu bojkotirati, da bi to ustavilo "to, kar delajo Kitajci v Tibetu". Bojkot bi morda pripomogel k temu, da "se ves svet ozrl na to in bi kdo kaj začel delati v tej smeri".

T. V.

EU mora narediti več za Tibet