Spomladi so izbruhnili spopadi med Sudanom in Južnim Sudanom, ki so grozili, da bodo prerasli v vojno. Foto: EPA
Spomladi so izbruhnili spopadi med Sudanom in Južnim Sudanom, ki so grozili, da bodo prerasli v vojno. Foto: EPA

Mesto Kadugli, ki velja za sudansko naftno prestolnico, v pokrajini ob meji z Južnim Sudanom je zadelo osem granat. Tiskovni predstavnik sudanske vojske Al Savarmi Halid je dejal, da so bili tarča napada udeleženci konference političnih voditeljev, ki poteka v mestu in na kateri je bil med govorniki predviden tudi svetovalec sudanskega predsednika Nafi Ali Nafi.

Tiskovni predstavnik upornikov Arnu Lodi je potrdil, da so njihovi borci bombardirali mesto, a je zanikal, da bi bila tarča napada politična konferenca. Po njegovih besedah je šlo za maščevanje za napade na njihove položaje, njihova tarča pa niso bili civilisti, ampak pripadniki sudanske vojske.

"Moramo odgovoriti na napade, da bi uresničili naš cilj - strmoglavljenje vlade," je dejal tiskovni predstavnik uporniške skupine Sudansko ljudsko osvobodilno gibanje - Sever (SPLM-N), ki ga oblasti v Kartumu obtožujejo, da ima podporo Južnega Sudana, kar pa ta zanika, čeprav je bilo gibanje del južnosudanske uporniške vojske med vojno.

Spopadi v Južnem Kordofanu so se začeli lani po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana v skladu z mirovnim dogovorom iz leta 2005, s katerim se je končal več kot dve desetletji trajajoči konflikt med severnim in južnim delom nekdanjega Sudana.

Prejšnji mesec sta Sudan in Južni Sudan podpisala dogovor o zmanjšanju napetosti na obmejnem območju, vendar pa se še vedno niso razrešena ključna vprašanja med obema državama, predvsem delitev dohodkov od nafte, ki jo največ načrpajo v Južnem Sudanu, a vsi naftovodi vodijo prek Sudana.