Marihuana bo za prodajo na voljo decembra. Foto: Reuters
Marihuana bo za prodajo na voljo decembra. Foto: Reuters

Urugvajske oblasti so decembra napovedale, da bodo po neuspešnem boju s tihotapci mamil spremenile taktiko in bodo skušale marihuano raje nadzorovati. Nova pravila podpira tudi urugvajski predsednik Jose Mujica.

Uradno bo dovoljena prodaja marihuane s 15-odstotno koncentracijo tetrahidrokanabinola (THC) in v petih različnih variantah.

Kupci bodo morali biti stari najmanj 18 let in biti državljani Urugvaja. Vpisani bodo morali biti tudi v državni register.

Odlok o prodaji marihuane bodo podpisali v ponedeljek, uradno pa bo objavljen v torek, takrat bo vlada tudi objavila poziv za zbiranje ponudb za omejeno število ponudnikov marihuane. V lekarnah bo na voljo od decembra.

Okoli 3,3 milijona Urugvajcev na leto porabi od 18 do 22 ton marihuane. Čeprav njeno uživanje ni nezakonito, pa sta bili do zdaj prodaja in distribucija prepovedani.

Nekateri sicer opozarjajo, da bi lahko uspešno izvajanje zakonodaje preprečila zahteva po registraciji. Nekateri naj bi se namreč registraciji izogibali zaradi poklica, ki ga opravljajo. Ljudje se bojijo tudi, da bi lahko, če pride na oblast marihuani nenaklonjena vlada, evidenco uporabili proti njim.