Urugvajski predsednik vlada skladno s svojimi prepričanji, pri tem pa ga podpira več kot polovica Urugvajcev. Foto: EPA
Urugvajski predsednik vlada skladno s svojimi prepričanji, pri tem pa ga podpira več kot polovica Urugvajcev. Foto: EPA
Marihuana
Z legalizacijo marihuanu želi Urugvaj razbiti mamilarske kartele, ki pustošijo po državah Latinske Amerike. Foto: Reuters

Zakon o legalizaciji je bil že potrjen v spodnjem domu urugvajskega kongresa, v senatu pa naj bi ga potrdili do konca letošnjega leta. S spremembo zakonodaje bo Urugvaj kot prvi na svetu dovolil proizvodnjo, distribucijo in prodajo marihuane odraslim osebam, poroča Al Džazira.

Na ta način bodo v Urugvaju preizkusili sistem, ki počasi dobiva vse širšo podporo tudi v drugih državah Latinske Amerike: da bi z legalizacijo in regulacijo nekaterih vrst mamil dejansko spodnesli mamilarske kartele, v primežu nasilnega divjanja katerih je velik del regije.

Tudi nedavni govor Mujice v Generalni skupščini Združenih narodov je naletel na velik odmev: "Žrtvovali smo starega nematerialnega Boga in zdaj se zbiramo v templju Boga Trga. On je tisti, ki organizira naše gospodarstvo, našo politiko, naše navade in naša življenja, nam celo narekuje obresti in daje kreditne kartice ter celo vtis, da smo srečni," je dejal.

Namesto razkošne palače je izbral svoj skromni dom
Čeprav je na prvi pogled videti kot dedek iz delavskega razreda, je 78-letni Mujica, ki mu Urugvajci pravijo tudi Papa Mujica, človek z močnim sporočilom. Ko je bil leta 2010 izvoljen za predsednika, je zavrnil selitev v razkošno predsedniško hišo in je raje ostal v svojem skromnem domu v prestolnici, v katerem živi z ženo senatorko. Naziv najrevnejšega predsednika na svetu mu je prinesla njegova hvalevredna odločitev, da 90 odstotkov svoje plače vsak mesec podari v humanitarne namene. "Dejansko so revni tisti, ki me opisujejo tako," pravi Mujica. "Moja definicija revnih je, da so to tisti, ki potrebujejo preveč. Kajti tisti, ki potrebujejo preveč, niso nikoli zadovoljni."