Finsko podjetje Patria je Slovencem dobro znano. Foto: EPA
Finsko podjetje Patria je Slovencem dobro znano. Foto: EPA

Sodišče v Tamperi je četverico oprostilo obtožb podkupovanja egiptovskih uradnikov z utemeljitvijo, da je šlo pri egiptovskem pogodbenem partnerju za zasebno podjetje. Obenem je izreklo pogojne zaporne kazni od štiri do sedem mesecev zaradi prirejanja računovodskih izkazov.

Nekdanji direktor oddelka za proizvodnjo vojaških vozil Markku Murto in Seppo Mustonen, pristojen za finance, sta bila obsojena na po sedem mesecev pogojne zaporne kazni. Kalle Ylinen, ki je bil v omenjenem oddelku pristojen za prodajo, in projektni menedžer Pertti Simola pa sta bila obsojena na tri oziroma štiri mesece pogojne kazni.

Najmanjši od treh poslov
Vrhovni tožilec Ari-Pekka Koivisto je uslužbencem Patrie očital, da so v letih 1999-2006 izplačali skupno 1,3 milijona evrov za nezakonita plačila egiptovskim uslužbencem.

Posel Patrie v Egiptu, pri katerem je šlo za prodajo havbic v vrednosti 20 milijonov evrov, je sicer najmanjši od treh poslov, pri katerih so predstavniki tega finskega podjetja osumljeni podkupovanja v tujini. Preiskava zaradi domnevnega podkupovanja pri prodaji oklepnikov poteka tudi na Hrvaškem in v Sloveniji.

Finska država ima v Patrii 73,2-odstotni delež, preostali delež pa je v lasti Evropskega letalskega in obrambnega koncerna EADS.