Eden izmed osnovnih ukrepov v boju proti malariji je namestitev mrež za zaščito pred komarji. Foto: EPA
Eden izmed osnovnih ukrepov v boju proti malariji je namestitev mrež za zaščito pred komarji. Foto: EPA
malarija
Svetovna zdravstvena organizacija v boju proti malariji tesno sodeluje z lokalnimi oblastmi v državah, ki so najbolj ogrožene. Foto: EPA
Prepolovitev števila umrlih za malarijo

"To so resnično rezultati, kakršnih še nismo imeli, in odlična novica glede svetovnega zdravja," je poudaril direktor programa za boj proti malariji pri Svetovni zdravstveni organizaciji Pedro Alonso. Kot kaže danes objavljeno poročilo organizacije, se je število smrtnih žrtev zaradi malarije lani glede na leto 2000 zmanjšalo za 47 odstotkov, pri mlajših od pet let pa so rezultati še boljši: število smrti se je zmanjšalo za 53 odstotkov.

Azerbajdžan in Šrilanka lani prvič brez smrtnih primerov
V podsaharski Afriki, kjer je 90 odstotkov vseh smrtnih žrtev zaradi malarije, se je smrtnost zaradi te bolezni zmanjšala za 54 odstotkov, med otroki, mlajšimi od pet let, pa za 58 odstotkov. To pomeni, da so preprečili smrt 3,9 milijona otrok. V 13 od 97 držav, kjer obstaja tveganje za malarijo, lani niso ugotovili nobenega primera. Med njimi je to prvič uspelo Azerbajdžanu in Šrilanki.

Alonso je napredek pri preprečevanju malarije pripisal vse večjim finančnim in političnim zavezam, še posebej pa izpostavil regionalna prizadevanja za boj proti malariji.

V poročilu sicer poleg obetavnih rezultatov piše tudi, da še vedno primanjkuje finančnih sredstev za izvajanje programov za izkoreninjenje te bolezni. Tako številni še vedno nimajo dostopa do mrež za zaščito pred komarji in antimalarikov. Organizacijo tudi skrbi vse večja odpornost na obstoječe insekticide.

Zaradi ebole zastoji v boju proti malariji
WHO tudi opozarja, da so programi proti malariji v Sierri Leone, Gvineji in Liberiji ponekod zastali zaradi izbruha hemoragične mrzlice ebola. "Kolaps zdravstvenih sistemov v teh državah je vplival na vse ključne ukrepe proti malariji in bi lahko ogrozil nedaven napredek," je opozorila generalna direktorica WHO Margaret Chan.

Prepolovitev števila umrlih za malarijo