Čokri Belaid je bil generalni sekretar majhne marksistične stranke, ki je na volitvah oktobra 2011 osvojila en sam sedež v tunizijskem parlamentu. Foto: EPA
Čokri Belaid je bil generalni sekretar majhne marksistične stranke, ki je na volitvah oktobra 2011 osvojila en sam sedež v tunizijskem parlamentu. Foto: EPA
Chokri Belaid
Združena opozicija zahteva nove volitve in sestop islamistične Enahde. Foto: EPA
V Tuniziji pokopali opozicijskega voditelja

pokopali opozicijskega voditelja Čokrija Belaida, ki je bil v sredo na svojem domu sredi dneva v glavnem mestu Tunizije ustreljen v glavo.

Njegov umor je sprožil množične protivladne proteste, sočasno s pogrebom pa na poziv največjega tunizijskega sindikata UGTT poteka še splošna stavka, prva v Tuniziji po kar 35 letih.

Čokri Belaida, ki je vodil opozicijsko levo Demokratsko stranko, je bil ob odhodu v službo na njegovem domu ustreljen v glavo in vrat. 48-letnika so s hudimi ranami odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl.

Za atentat obtoženi vladajoči islamisti
Odgovornost za atentat so svojci in podporniki ubitega pripisali vladajoči islamistični stranki Ennahda, s katero si je bil ubiti politik močno v navzkrižju in jo je glasno kritiziral. Tako stranka kot vlada sta zanikali obtožbe in atentat obsodili.

Na pogrebu, ki je potekal v predmestju Tunisa Džebel Dželud, se je zbralo več deset tisoč ljudi. Že pred pogrebom se je pred domom pokojnega zbrala večtisočglava jezna množica, ki vzklika gesla proti vladi pod vodstvom Ennahde in jo obtožuje za smrt Belaida. Številni policisti so v pripravljenosti, saj pričakujejo proteste in izgrede.

Bojazen pred novimi nasilnimi protesti
Življenje v Tuniziji se je večinoma ustavilo. Ulice so prazne, trgovine zaprte, javni promet komajda deluje. Med drugim so za petek odpovedali vse polete z mednarodnega letališča v Tunisu in nazaj. Univerze so v soboto in nedeljo odpovedale vsa predavanja.

V Tuniziji sicer protestniki že tretji dan zapored zahtevajo odstop vlade. V četrtek se je v mestu Gafsa pred pisarno tamkajšnjega guvernerja zbralo več sto protestnikov. Proti policistom so metali zažigalne steklenice, policija pa je odgovorila s solzivcem. Eden izmed policistov naj bi bil pri tem huje poškodovan in je v komi. V Tunisu je bil v nasilnih protestih ubit policist, protestniki pa so zažigali in uničevali pisarne vladajoče Ennahde.

Ennahda zavrnila lastnega premierja
Premier Hamadi Džebali je v sredo po atentatu na Belaida napovedal razpustitev vlade in imenovanje tehnične vlade, kar pa je vladajoča Ennahda v četrtek zavrnila, saj meni, da država trenutno potrebuje politično vlado.

V Tuniziji pokopali opozicijskega voditelja