Belgija je postala prva država na svetu z evtanazijo za mladoletnike brez starostne omejitve. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Belgija je postala prva država na svetu z evtanazijo za mladoletnike brez starostne omejitve. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Belgijski parlament
Poslanci naj bi zakon sprejeli. Foto: EPA
Nasprotniki evtanazije
Pred parlamentom so se na predvečer odločanja zbrali nasprotniki predloga. Foto: EPA
Belgija odobrila evtanazijo za otroke

'Za' je glasovalo 86 poslancev, 44 jih je bilo 'proti', 12 se jih je glasovanja vzdržalo. Da bo zakon tudi dejansko začel veljati, ga bo moral podpisati še kralj Filip, kar pa naj bi bila zgolj formalnost. Ko se bo to zgodilo, bo Belgija postala prva država na svetu, ki bo umaknila starostno omejitev za evtanazijo.

Za smrt iz usmiljenja bodo tako lahko zaprosili otroci, ki imajo neozdravljivo bolezen in hude bolečine ali bolezen, za katero ne obstaja zdravilo.

Danska zakonodaja predvideva, da evtanazijo izvede zdravnik, če je želja izražena "prostovoljno in je dobro premišljena", bolnik pa trpi hude bolečine, ki se jih ne da ublažiti.

Na Nizozemskem lahko recimo za evtanazijo zaprosijo otroci, starejši od 12 let, in sicer ob soglasju staršev.

Javno mnenje podpira zakon
Predlog zakona je že prestal številne pravne ovire, ima pa večinsko, kar 75-odstotno podporo tudi med državljani. Nasprotujejo mu predvsem kristjani, Judje in muslimani, ki so stopili skupaj in lani predstavili zgodovinsko skupno izjavo, v kateri so izrazili "razočaranje in žalost" zaradi predloga.

Belgija je sicer evtanazijo za neozdravljivo bolne ljudi, ki so stari nad 18 let, dovolila leta 2002.

Nasprotniki evtanazije za otroke so prepričani, da otroci sami zase ne morejo sprejeti tako težke odločitve ter da politiki pred sprejetjem preveč hitijo brez poglobljenih debat, medtem ko zagovorniki trdijo, da gre za humano stvar, saj otrokom ne bi bilo treba več trpeti neznosnih bolečin.

Z otrokom se morajo strinjati starši
Predlog, ki ga je že decembra sprejel zgornji dom parlamenta senat, sicer predvideva kar nekaj varovalk za uporabo evtanazije pri mladoletnih. Te so: bolnik mora biti prepričan o svoji odločitvi in se mora v celoti zavedati posledic, prošnjo otroka morajo potrditi otrokovi starši in njegova ekipa, bolezen mora biti neozdravljiva, otrok pa mora trpeti hude bolečine, ki jih ni mogoče lajšati.

Lani je podporo takšni možnosti v odprtem pismu izrazilo 16 pediatrov, ki so zapisali: "Izkušnje kažejo, da v primeru neizbežne smrti takšni otroci zelo hitro dozorijo, celo do stopnje, na kateri se bolje zavedajo svojega stanja in se zmorejo jasneje izraziti o svojih željah kot zdravi ljudje."

Leta 2012 je bilo v Belgiji 1.432 primerov evtanazije, kar je za četrtino več v primerjavi z letom predtem. Večino ljudi, ki se je odločilo končati življenje, je bilo starih nad 60 let in je trpelo za neozdravljivim rakom. Večino so zdravniki usmrtili z injekcijo.

Zdravniki lahko legalno evtanazijo opravijo le v treh evropskih državah, poleg Belgije še v Luksemburgu in na Nizozemskem.

Belgija odobrila evtanazijo za otroke