BiH je le dobil novo vlado. Foto: EPA
BiH je le dobil novo vlado. Foto: EPA

Za nov Svet ministrov je v predstavniškem domu glasovalo vseh šest strank, ki so dogovor o tem dosegle lani decembra. Od skupno 42 poslancev jih je za glasovalo 26, sedem jih je bilo proti, eden je bil vzdržan, medtem ko se jih osem ni udeležilo zasedanja v Sarajevu. Svet ministrov je takoj po potrditvi prisegel in se sešel na prvi seji.

Bevanda je po seji dejal, da je zadovoljen z ministrsko ekipo, s katero bo delal naslednji dve leti in pol. Po njegovem prepričanju obstaja polna pripravljenost na sodelovanje in izpolnjevanje zastavljenih nalog. Pojasnil je, da so na prvi seji dorekli podrobnosti o primopredaji poslov, mogoče načine reševanja težav pri sprejemanju proračuna in celostni fiskalni okvir do leta 2014.

K nujnemu reševanju zastoja glede proračuna, zaradi katerega je pod vprašajem tudi odplačevanje dolgov BiH-a v tujini, so medtem pozvali urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti, ameriško veleposlaništvo v Sarajevu in britanski zunanji minister William Hague.

Proračun je blokiran, ker predsedstvo BiH-a, svet ministrov in državni parlament lani niso dosegli dogovora o njem.

Tudi visoka zunanja predstavnica EU-ja Catherine Ashton in evropski komisar za širitev Štefan Füle sta v čestitki BiH-u ob potrditvi nove vlade izrazila zaskrbljenost, ker dogovor o proračunu za leto 2012 in o fiskalnem okviru za 2012-2014 še nista dosežena.

Obenem sta pozvala h konkretnim korakom za zagotovitev evropske integracije BiH-a. Nekateri so že bili narejeni, državo pa med drugim čaka še uskladitev ustave z evropsko konvencijo o človekovih pravicah, sta zapisala.

Opozicijski poslanci so sicer v današnji razpravi pred glasovanjem o zaupnici predvsem opozarjali, da vlado sestavljajo politično imenovani ministri, ki za vodenje svojih resorjev niso ustrezno podkovani in ne uživajo zaupanja strokovne javnosti.