Evropske države so v zadnjih letih storile velik korak naprej v boju proti pedofiliji. Foto: EPA
Evropske države so v zadnjih letih storile velik korak naprej v boju proti pedofiliji. Foto: EPA
Marc Dutroux
Belgijo so pred leti pretresli zločini Marca Dutrouxa, ki je bil leta 2004 zaradi ugrabitve šestih deklet ter umora dveh obsojen na dosmrtno ječo. Foto: EPA

Center za preprečevanje izkoriščanja otrok in zaščite otrok na spletu (CEOP) je na posebni spletni strani objavil fotografije in podatke o petih obsojenih spolnih prestopnikih, za katere se ne ve, kje so. Samske mame bodo na omenjeni strani lahko preverile, ali so bili njihovi novi partnerji obsojeni zaradi nadlegovanja otrok, dodajajo v centru.

Podatki o spolnih prestopnikih so sicer zbrani v posebnem registru, prestopniki se morajo redno javljati in sporočati spremembe naslova in podobno.

Vlada tudi razpravlja o predlogu, ki bi samskim mamam omogočil, da se obrnejo na policijo, kadar želijo preveriti identiteto novih partnerjev, če obstaja utemeljen sum, da gre za spolnega prestopnika. Znano je, da pedofili pogosto zalezujejo ravno samske mame, ki jim omogočijo lahek dostop do svojih otrok.

Po letu 2000, ko je Britance pretresel umor osemletne Sarah Payne, ki ga je zagrešil znan pedofil, so oblasti začele intenzivno iskati način nadzora obsojenih, skladen z zaščito osebnih podatkov spolnih prestopnikov, ki živijo v določeni skupnosti. Izrazile so bojazen, da bi objava podatkov o prestopnikih te izobčila iz družbe in jih pognala v podzemlje, s čimer pa bi bil njihov nadzor še otežen.

Poziv k odgovornemu obnašanju javnosti
Policija je že večkrat objavila podrobnosti o kakšnem pedofilu, še nikoli pa ni bilo akcije na državni ravni. Kot je dejal direktor CEOP-a Jim Gamble, želijo javnost spodbuditi k bolj odgovornemu obnašanju. "Če vidijo koga od naštetih na seznamu, morajo to takoj sporočiti policiji, da bo ta lahko ustrezno ukrepala." Na strani piše, naj ljudje ne jemljejo pravice v svoje roke, temveč naj pustijo policiji, da opravi svoje delo.

Spletno stran so postavili v sodelovanju s stranjo Crimestoppers Most Wanted, ki je bila oblikovana za izsleditev najbolj iskanih britanskih kriminalcev. Z njeno pomočjo je policija v enem letu izsledila in aretirala 24 kriminalcev.