Marinova je delala za lokalno TV-postajo TVN. Foto: Youtube
Marinova je delala za lokalno TV-postajo TVN. Foto: Youtube
Zadnji prispevek novinarke je bil o korupciji v Bolgariji. Foto: Youtube
Marinova je na televiziji TVN pred kratkim začela voditi novičarsko pogovorno oddajo Detektor. Foto: Facebook

Bolgarski mediji poročajo, da je bila Marinova posiljena, pretepena in zadavljena. Pri tem so izginili njen mobilni telefon, avtomobilski ključi, njena očala in del oblačil.

Njeno truplo je našel mimoidoči na manj obljudenem delu promenade.

Za zdaj še ni jasno, ali je umor Marinove povezan z njenim novinarskim delom.

Vodja tožilskega urada v Ruseju Georgi Georgijev je na novinarski konferenci dejal, da na tej točki ne izključujejo ničesar ter da motive za dejanje iščejo tako v zasebnem kot profesionalnem življenju umorjene, sledi, da bi bil zločin povezan z njenim delom, za zdaj niso našli, prav tako še nimajo osumljencev.

"S primerom se ukvarjamo noč in dan ... upamo, da bomo imeli kmalu več podatkov o identiteti storilca," je dejal Georgijev.

Zadnji prispevek o korupciji
Zadnji prispevek Marinove, zaposlene kot terenska novinarka in voditeljica novičarske oddaje Detektor na krajevni televiziji TVN, je bil sicer o korupciji pri porabi sredstev EU-ja v Bolgariji.

Marinova je za svoj prispevek intervjuvala romunskega preiskovalnega novinarja Atilo Bira iz projekta Rise in njegovega bolgarskega kolega Dimitarja Stojanova s portala Bivol.

Tema pogovora je bila nedavna aretacija dveh novinarjev blizu kraja Radomir, južno od Sofije, kjer sta preiskovala uničenje dokumentov v zvezi s sumljivo porabo sredstev EU-ja.

Umor obsojajo tudi pri DNS-ju
"Šokiran nad grozljivim umorom preiskovalne novinarke Victorie Marinove v Bolgariji. Nemudoma pozivam k popolni in temeljiti preiskavi. Storilci morajo odgovarjati," je na Twitterju umor novinarke obsodil Harlem Desir, predstavnik OVSE-ja (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) za medijsko svobodo.

Umor sta obsodili tako Evropska kot Mednarodna zveza novinarjev (EFJ/IFJ), ki sta zapisali, da sta nad dogodkom šokirani.

Ob tem sta pozvali bolgarske oblasti, naj identificirajo, aretirajo in sodno preganjajo odgovorne za umor mlade novinarke.

Oglasili so se tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in prav tako pozvali pristojne organe, da zločin temeljito raziščejo in storilca obsodijo.

Marinova je že tretja preiskovalna novinarka, ubita v Evropski uniji v manj kot letu dni, po Daphne Caruani Galizii z Malte, umorjene v eksploziji podtaknjene bombe oktobra lani, in Janu Kuciaku iz Slovaške, ki so ga z njegovim dekletom ustrelili februarja letos v njunem stanovanju.