V napadu so umrli vojaki, ki so bili na izletu. Foto: Reuters
V napadu so umrli vojaki, ki so bili na izletu. Foto: Reuters
Napad v Kayseriju
Vlada je uvedla začasno prepoved poročanja o eksploziji, namen prepovedi pa naj bi bil preprečiti "strah v javnosti, paniko in nered". Foto: Reuters

Na avtobusu so bili navadni vojaki in nižji častniki, ki so bili na izletu na tamkajšnjo tržnico. Vojska je sporočila, da so ranjeni v bolnišnici in da so med poškodovanimi morda tudi civilisti. Notranji minister Suleyman Soylu, ki je obiskal kraj napada, je povedal, da je bilo skupno ranjenih 55 ljudi, od katerih jih je 12 v intenzivni negi, šest pa v kritičnem stanju.

Tiskovna agencija Dogan je poročala, da je eksplozija odjeknila, ko je avtobus peljal mimo avtomobila bombe blizu univerze Erciyes okoli 8.45 po krajevnem času. Guverner province Kayseri Suleyman Kamci je napad označil za teroristično dejanje. Notranje ministrstvo je sporočilo, da je v povezavi z napadom pridržanih sedem ljudi.

Namestnik turškega premierja Veysi Kaynak je povedal, da je napad "žal podoben" tistemu pred tednom dni v Carigradu, v katerem je bilo ubitih 44 ljudi, od tega 36 policistov. O napadu so že obvestili turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je za napad okrivil "separatistično teroristično organizacijo", poroča Reuters. Gre za izraz, ki ga Erdogan pogosto uporablja za Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki jo Turčija, ZDA in EU označujejo za teroristično skupino. Erdogan je še dejal, da takšni napadi niso neodvisni od dogajanja v Iraku in Siriji. Turčija je sicer s svojo vojsko prisotna v obeh sosednjih državah.

Vlada je po poročanju BBC-ja uvedla začasno prepoved poročanja o eksploziji, namen prepovedi pa naj bi bil preprečiti "strah v javnosti, paniko in nered".

Kayseri je industrijsko središče v osrednjem delu Turčije, ki velja za mirno območje. Leži zahodno od jugovzhodnega dela države, t. i. turškega Kurdistana, kjer potekajo spopadi med kurdskimi uporniki in varnostnimi silami.

Nov bombni napad v Turčiji
Nov bombni napad v Turčiji