Po navedbah policije se je protestov udeležilo najmanj 25.000 protestnikov, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo več kot 70.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je bil največji shod v Bruslju od začetka pandemije.

Shoda so se udeležile vse generacije, prednjačili so mladi. Foto: EPA
Shoda so se udeležile vse generacije, prednjačili so mladi. Foto: EPA

Pohod protestnikov je potekal od severne bruseljske železniške postaje do parka Cinquantenaire. "Čas je za sistemske spremembe s korenitimi ukrepi. Gre za preživetje človeštva," je za televizijo VRT povedala podnebna aktivistka Anuna De Wever.

"Podnebje je socialno-ekonomska zgodba. Zdaj se moramo zavzeti za podnebje, računa ne bi smela plačati moja generacija," je opozoril Conor Rousseau, vodja flandrijske socialdemokratske stranke Vooruit.

Protest je pridobil dodaten pomen po julijskih uničujočih poplavah v Belgiji, ki so zahtevale več življenj. "Politiki umirajo od starosti, Rosa je umrla zaradi podnebnih sprememb," so protestniki na enem od transparentov opozorili na usodo 15-letnice, ki je julija umrla v poplavah.

"Veliko se je zgodilo od zadnjega podnebnega protestnega shoda pred krizo, in čeprav je bilo več političnih akcij, cilji naše vlade niso dovolj ambiciozni," je za Brussels Times dejala predstavnica belgijskega Greenpeacea Zanna Vanrenterghem in ob tem poudarila, da je eno govoriti o podnebju, drugo pa ukrepati.

Protest je potekal nekaj tednov pred mednarodnim podnebnim vrhom COP26 v Glasgowu, na katerem bodo vlade skušale sprejeti nadaljnje zaveze na področju blaženja podnebnih sprememb za zmanjševanje emisij za omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija. 12-dnevni vrh se bo začel 31. oktobra, na njem pa naj bi začrtali odločnejše zaveza za omejitev globalnega segrevanja.