Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Samo na območju Buče so v preteklih dneh odkrili več kot 400 trupel, žrtev ruskih sil, od katerih so številna pokopana na novem grobišču med Bučo in Irpinjem. Med njimi je tudi pet moških iz bližnje vasi, ki so jih ruski vojaki zajeli in mučili do smrti. Pokopal jih je župnik Vasilij, pred tem pa posnel fotografije trupel, da bi jih svojci lažje prepoznali. Vsi so iz okoliških vasi.

"Ko smo prišli do tega grobišča, smo odkrili pet moških trupel z očitnimi znaki mučenja. Vsi so imeli zvezane roke in prevezane oči ter številne rane. Žrtve so pretepali in jih teptali," je povedal. "Za pet trupel, ki so jih položili sem, je bilo ugotovljeno, da so bile žrtve iz sosednje vasi Ozera. To je bilo mogoče ugotoviti po fotografijah," je še dodal.

Ruski vojaki so se vkopali v vasi Dviživka, kjer je videti, kako so si izkopali bojne položaje in skoraj mesec dni oblegali vas. Ustrahovali so lokalno prebivalstvo in več ljudi zajeli ter jih mučili. Odpeljali so tudi Vitalija, ki so ga mučili, a pustili živeti.

"Najprej so me hoteli odpeljati na ustrelitev. Vprašali so me, kaj je moja poslednja želja. Nato so me peljali čez minsko polje in me polili z bencinom, da bi me zažgali," je povedal Vitalij. Želeli so informacije o položajih ukrajinske vojske in radijske frekvence, ki pa jih ni imel.

"Pri vseh so poizvedovali po tem, vsakomur so zastavili ta vprašanja," je pojasnil. V sobi so bili najmanj še štirje ujetniki, a jih ni videl, saj je imel ves čas zavezane oči.

"V moji neposredni bližini so ustrelili nekoga z zvezanimi rokami in prevezo. Tako kot smo videli na začetku. Pozneje so trupla prekopali," je še povedal Vitalij, ki so ga ranjenega odvrgli nekje v jarek, kjer so ga naslednje jutro našli domačini.

Reportaža Karmen W. Švegl iz Buče