Assange pričakuje, da bosta Velika Britanija in Švedska opustili pregon proti njemu. Foto: Reuters
Assange pričakuje, da bosta Velika Britanija in Švedska opustili pregon proti njemu. Foto: Reuters
Bo Assange lahko terjal odškodnino zaradi pridržanja?

Delovna skupina ZN-a za samovoljna pridržanja je namreč presodila, da sta za samovoljno pridržanje Assangea odgovorni Velika Britanija in Švedska. Delovna skupina je pozvala h končanju pridržanja. Ustanovitelj WikiLeaksa je namreč po prejemu azila na ekvadorskem veleposlaništvu, ki ga zaradi grožnje z aretacijo ne sme zapustiti že skoraj štiri leta. Delovna skupina je še sporočila, da bi moral imeti Assange možnost zahtevati odškodnino od Velike Britanije in Švedske za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu.

Tako Velika Britanija in Švedska sta odločitev že zavrnili. "To ne spreminja ničesar. V celoti zavračamo trditev, da je Julian Assange žrtev samovoljnega pridržanja. Velika Britanija je že dala ZN-u jasno vedeti, da bomo uradno izpodbijali mnenje delovne skupine," je sporočila britanska vlada.

Londonska policija je že v četrtek napovedala, da bo Assangea ne glede na mnenje ZN-a pridržala, če bo zapustil veleposlaništvo. Velika Britanija je porabila na milijone davkoplačevalskih funtov za 24-urno policijsko stražo pred veleposlaništvom, da bi ga aretirali, takoj ko bi stopil na britanska tla.

Švedsko tožilstvo je medtem sporočilo, da mnenje delovne skupine ZN-a, skladno s švedsko zakonodajo, nima nobenega formalnega vpliva na preiskavo proti Assangeu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaprt od leta 2012
Assange se je junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer so ga želeli zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk. Avstralec obtožbe zanika in se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov.

Spomnimo, WikiLeaks je najbolj pretresel politični svet, ko je konec leta 2010 v sodelovanju s petimi veliki svetovnimi časopisi (El País, Le Monde, Der Spiegel, The Guardian in The New York Times) začel objavljati zaupne ameriške dokumente.

Odločitev skupine ZN-a sicer ni zavezujoča, a 44-letni Assange upa, da bo pomenila pritisk na britanske in švedske oblasti, da bodo opustile pregon proti njemu. Tako pričakuje, da mu bodo oblasti takoj vrnile potni list in da ga ne bodo več poskušale aretirati.

Bo Assange lahko terjal odškodnino zaradi pridržanja?