Disneyjevi parki so znova odprti, a lahko zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega kroonavirusa sprejmejo precej manj obiskovalcev. Foto: Reuters
Disneyjevi parki so znova odprti, a lahko zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega kroonavirusa sprejmejo precej manj obiskovalcev. Foto: Reuters

V podjetju Walt Disney so v torek napovedali, da bodo odpustili približno 28.000 zaposlenih, večino v tematskih parkih v ZDA, kjer se je med epidemijo obisk drastično zmanjšal. Kot je sporočilo podjetje, sta približno dve tretjini delavcev, ki jih bodo odpustili, zaposleni za skrajšani delovni čas.

Ko se je novi koronavirus na začetku leta začel širiti, so Disneyjeve parke po svetu zaprli. Od tedaj skoraj vsi parki znova sprejemajo goste, a zaradi ohranjanja medsebojne razdalje lahko vanje vstopi precej manj obiskovalcev.

Znova odprti skoraj vsi zabaviščni parki

"Sprejeli smo zelo težko odločitev, da bomo začeli zmanjševati število zaposlenih na območjih naših parkov, izkušenj in proizvodov," je povedal vodja parkov Josh D'Amaro in med razlogi za odpuščanje navedel zmanjšanje kapacitet v parkih in negotovost glede prihodnjega poteka pandemije, opozoril pa je tudi na to, da kalifornijske oblasti ne dovolijo, da bi znova odprli tamkajšnji park, ki ostaja zaprt. Pretekli teden je Disney kalifornijske oblasti pozval, naj mu omogočijo, da znova odpre zabaviščni park.

Disneyjeva parka na Floridi in v Kaliforniji skupno zaposlujeta skoraj 100.000 ljudi. Foto: Reuters
Disneyjeva parka na Floridi in v Kaliforniji skupno zaposlujeta skoraj 100.000 ljudi. Foto: Reuters

V pismu zaposlenim je D'Amaro zapisal, da se je vodstvo skušalo izogniti odpuščanjem tako, da je zmanjšalo izdatke, se odreklo nekaterim projektom in skrčilo svoje dejavnosti. "Kakor koli, ni mogoče, da ohranimo vse zaposlene, hkrati pa delujemo s tako omejenimi možnostmi," je dodal D'Amaro.

Družba je sicer delavcem, ki med epidemijo niso mogli delati, plačevala zdravstveno zavarovanje.

Walt Disney World v Floridi je sicer pred pandemijo zaposloval 77.000 ljudi, medtem ko je imel Disneyland v Kaliforniji 32.000 zaposlenih. Disney ni razkril, koliko je vseh zaposlenih, ki delajo v parkih in storitvah, povezanih z njimi.

Odpuščal bo tudi Shell

Zaradi zmanjšanih potreb po gorivu med epidemijo podjetje Shell načrtuje, da bo odpustilo od 7.000 do 9.000 delavcev. Družba ni pojasnila, kje bodo odpuščali, ampak le, da se bo to zgodilo do leta 2022, poroča BBC.

Odpuščanja so napovedali pet mesecev za tem, ko so prvič po drugi svetovni vojni razdelili svoje dividende. Izvršni direktor Ben van Beurden je dejal, da je zmanjšanje zaposlenih "pravi korak za prihodnost podjetja".

Shell, ki po svetu zaposluje 83.000 ljudi, je med pandemijo izgubil pomemben del dobička, ki se je v prvem četrtletju zmanjšal za 46 odstotkov, v drugem četrtletju pa za 82 odstotkov. Podobne težave imajo tudi druga večja naftna podjetja.

"Boleče je vedeti, da se boš moral posloviti od mnogo dobrih ljudi," je dejal van Beurden. "A to delamo zato, ker moramo, ker je to prava stvar za prihodnost našega podjetja." Po njegovih besedah Shell načrtuje, da bo do leta 2050 postal podjetje brez izpustov, zaradi česar bo moral spremeniti tip produktov, ki jih prodaja.