Ameriški predsednik Donald Trump trdi, da je najhuje glede okužb v ZDA že mimo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump trdi, da je najhuje glede okužb v ZDA že mimo. Foto: Reuters

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do ponedeljka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 3,36 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo skoraj 135.600.

Zaradi hitrega širjenja koronavirusa v ameriški zvezni državi Kaliforniji, kjer so do zdaj potrdili 333.000 okužb, je tamkajšnji guverner Gavin Newsom znova ukazal zapreti bare, restavracije in kinodvorane.

Šole ostajajo odprte, čeprav sta se dve veliki šolski okrožji, Los Angeles in San Diego, s skupaj 706.000 šolarji in 88.000 zaposlenimi odločili, da bo pouk potekal za zdaj le na daljavo. Predsednik ZDA Donald Trump sicer grozi, da bo šolam in okrožjem, kjer se pouk ne bo izvajal v učilnicah, odvzel zvezna sredstva ali jim celo odvzel status davkov oproščenih ustanov.

Novi epicenter še Florida, Teksas in Arizona

Poleg Kalifornije, kjer je guverner v 30 najbolj prizadetih okrožjih dal zapreti tudi cerkve, frizerske salone in telovadnice, so nov epicenter okužb v ZDA Florida, Teksas in Arizona.

Ob sedanjem trendu širjenja koronavirusa bi Kalifornija po številu okužb lahko dohitela New York, ki je najhujši udarec prestal marca, aprila in maja, zdaj pa se položaj tam umirja. Mesto New York v petek in soboto ni potrdilo nobenega primera smrti zaradi covida-19, v državi New York pa so potrdili več kot 402.000 okužb in 32.395 smrti zaradi covida-19.

V New Yorku umiritev širjenja okužb

Mesto New York, kjer je do zdaj umrlo približno 23.000 ljudi, v soboto prvič od 13. marca ni poročalo o nobeni smrti zaradi covida-19, v petek pa so potrdili le dva primera. V celotni državi New York je zdaj v bolnišnicah zaradi covida-19 še 792 ljudi, pozitivni testi se že tri tedne gibljejo okrog enega odstotka, v nedeljo pa je po državi zaradi covida-19 umrlo deset ljudi. Newyorški župan Bill de Blasio je sicer v ponedeljek opozoril, da opažajo naraščanje okužb med mladimi.

Ob sedanjem trendu širjenja koronavirusa bi Kalifornija po številu okužb lahko dohitela New York. Foto: EPA
Ob sedanjem trendu širjenja koronavirusa bi Kalifornija po številu okužb lahko dohitela New York. Foto: EPA

Znova odprli Disney World

Na Floridi so v soboto in nedeljo potrdili skupaj 28.000 novih okužb, kljub temu pa so v soboto v Orlandu odprli zabaviščni park Disney World. Maloštevilnim obiskovalcem, ki morajo nositi maske, merijo temperaturo, upoštevati morajo pravila družbenega oddaljevanja.

Republikanski guverner države Ron DeSantis je šele v ponedeljek, ko so spet potrdili 12.000 okužb, priznal, da število okužb v državi narašča. Vesel je sicer, da je zadnja dva dni potrjenih okužb le 11 odstotkov od vseh opravljenih testov, čeprav jih je bilo na primer maja le 2,3 odstotka. Pretekli teden jih je bilo po 20 odstotkov na dan. Florida ima zdaj skoraj 283.000 okužb in 4277 smrti zaradi covida-19.

Na tretjem mestu po številu okužb je Teksas, kjer so potrdili 269.000 okužb z novim koronavirusom, do zdaj je umrlo 3257 ljudi.

Obračun Trumpa in Faucija

Ameriški predsednik Donald Trump, ki si prizadeva za čimprejšnje okrevanje gospodarstva, nadaljuje bitko proti "vsem, ki lažejo". Na dan, ko je Washington Post objavil več kot 20.000 njegovih napačnih in zavajajočih izjav od začetka nastopa mandata januarja 2017, je predsednik ZDA retvitnil zapis svojega podpornika: "Najbolj nezaslišane laži prihajajo glede covida-19. Vsi lažejo. Laže CDC, mediji, demokrati, naši zdravniki, ne vsi, ampak večina tistih, za katere nam pravijo, naj jim zaupamo."

Trumpovi sodelavci so za medije pripravili seznam napak direktorja Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni Anthonyja Faucija, člana delovne skupine Bele hiše za boj proti koronavirusu, ki ga Trump ni sprejel že dva meseca. Bela hiša je konec tedna medijem delila vse, kar je Fauci med pandemijo povedal napačnega. Med drugim to, da ni treba nositi mask.

Ameriški predsednik Trump prvič v javnosti z zaščitno masko

Odvzem politične pozornosti

Fauci sicer že tri mesece priporoča nošenje zaščitnih mask, Trump pa jo je prvič nosil v javnosti v soboto za fotografiranje v vojaški bolnišnici Walter Reed. Fauci je v ponedeljek ponovil, da število okužb v ZDA narašča, ker se država na začetku ni v celoti zaprla, potem pa so hiteli z odpiranji. Američane je pozval, naj držijo distanco, nosijo maske in si umivajo roke.

Nekdanji predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Michael Steele je za televizijo MSNBC dejal, da je Trump alergičen na Faucija, ker mu Američani veliko bolj zaupajo glede koronavirusa kot predsedniku. Kritiziranje Faucija po Steelovem mnenju le povečuje kredibilnost doktorja in zmanjšuje predsednikovo, ki namesto da bi poslušal šolanega in pametnega človeka, Faucija obravnava kot političnega nasprotnika. Trump naj bi to delal vedno, ko je kdo bolj priljubljen od njega, kar pa je po Steelovih besedah v tem primeru žalostno, ker ljudje zbolevajo in umirajo.