Lara Logan med protestniki na trgu Tahrir. Foto: Reuters
Lara Logan med protestniki na trgu Tahrir. Foto: Reuters
Lara Logan
Loganova, ki se je CBS-u pridružila leta 2002, je za svoje delo prejela tudi več nagrad. Foto: EPA

Loganovo, ki je ves čas protivladnih protestov v Egiptu poročala s osrednjega trga Tahrir v Kairu, so protestniki napadli v petek, potem ko je odstopil predsednik Hosni Mubarak. V množici se je Loganova ločila od svoje ekipe, nato pa so jo protestniki pretepli in jo spolno zlorabili.

V sporočilu za javnost so pri CBS-u zapisali, da je novinarko Loganovo in njeno ekipo "med splošnim slavjem obkrožilo več kot 200 nevarnih protestnikov in jih zvleklo v množico". Zapisali so, da je bila Loganova žrtev brutalnega in nepretrganega spolnega napada, ob tem pa so jo tudi pretepli. Pojasnili so, da je Loganovo rešila skupina žensk in približno 20 vojakov.

Loganova poročala iz več kriznih žarišč
Loganova se je CBS-u pridružila leta 2002 in postala glavna tuja poročevalka, ki je že poročala iz Iraka in Afganistana, pa tudi drugih svetovnih kriznih žarišč. 39-letna novinarko, ki izvira iz Južnoafriške republike, je približno teden dni pred napadom aretirala vojska in jo v priporu zadržala en dan, z njo pa tudi producenta in snemalca. Loganova je v nedeljo iz Egipta vrnila v ZDA in okreva v bolnišnici.

Več novinarjev v Egiptu žrtev napada
V zadnjih dneh pred odstopom Mubaraka, tako Telegraph, naj bi se na trgu Tahrir zgodilo več spolnih napadov, na dan Mubarakovega odstopa pa so moški v množici otipavali ženske in jih pretepali. Napad na Loganovo naj bi bil eden izmed 140 drugih napadov na tuje novinarje v času protestov v Egiptu.

Odbor za zaščito novinarjev je ob napadu na Loganovo zapisal, da je napad skrb vzbujajoč, Loganovo pa so označili kot "odlično, pogumno in predano novinarko". Sporočili so, da so protestniki v Egiptu napadli 52 novinarjev, 76 pa so jih pridržali. "Nekdanji egiptovski režim je prikazal grozljivo kampanjo, s katero so skušali preprečiti poročanje o gibanju za spremembe v državi," je povedal Paul Steiger, član odbora za zaščito novinarjev. Po poročilih odbora naj bi vse novinarje že izpustili.

Lani za novinarje najnevarnejši Pakistan
V svojem letnem poročilu, kjer so preučevali razmere za delo novinarjev v več kot 100 državah sveta, je Odbor za zaščito novinarjev s sedežem v New Yorku zapisal, da je leta 2010 umrlo 44 novinarjev, 145 pa je bilo zaprtih. Leta 2010 je bila najnevarnejša država za novinarje Pakistan, saj je tam umrlo osem novinarjev, sledijo pa mu Irak, kjer jih je umrlo pet, ter Mehika, Indonezija in Honduras, kjer so umrli po trije novinarji.

Odbor je v svojem poročilu zapisal še, da so bili leta 2010 še posebej na udaru spletni novinarji, saj so samo lani po vsem svetu zaprli 69 novinarjev, ki delajo za spletne medije. Ob tem je Steiger opozoril, da je potrebno biti še posebej pozoren na napade na spletne novinarje, saj ti vključujejo tudi napade na spletne strani. "Pogosto nevidni in sofisticirani napadi predstavljajo novo bojno linijo v boju za pravice izražanja," je povedal Steiger.