V teh dveh tednih poteka ogorčen boj za vsak glas francoskih volivcev. Na slovesnosti ob obletnici armenskega genocida je najprej spregovoril Francois Hollande ... Foto: EPA
V teh dveh tednih poteka ogorčen boj za vsak glas francoskih volivcev. Na slovesnosti ob obletnici armenskega genocida je najprej spregovoril Francois Hollande ... Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
... nato pa še predsednik Nicolas Sarkozy. Armenska skupnost v Franciji velja za izredno vplivno, zaradi česar je Francija tudi uzakonila prepoved zanikanja genocida nad Armenci s strani Turkov med 1. svetovno vojno. Foto: EPA
Jean-Luc Melenchon
Eden najbolj radikalnih predlogov Jean-Luca Melenchona je zaplemba vseh prihodkov nad mejo 360 tisoč evrov na leto. Foto: EPA

Predsednik Nicolas Sarkozy je tako obljubil, da pred 2. krogom predsedniških volitev v Franciji ne bo "sklepal dogovorov" s skrajno desnico. Sarkozy je v odzivu na snubeče izjave svojega tekmeca poudaril, da je treba nagovoriti vse. "Ne bo dogovora z Nacionalno fronto, ne bodo dobili ministrov, vendar pa moram upoštevati tudi njihove volivce in ne bom vihal nosu nad njimi," je odločen "Sarko", ki je v nedeljo postal prvi "branilec naslova" s porazom v 1. krogu predsedniških volitev. Sarkozy je prejel 27,1 odstotka glasov, Francois Hollande pa 28,6 odstotka.

"Volivci Le Penove niso desničarski skrajneži"
Zmagovalec 1. kroga Fracois Hollande tudi ne počiva pri iskanju poti do volivcev Marine Le Pen, ki je kot kandidatka skrajno desničarske Nacionalne fronte zbrala kar 18 odstotkov glasov in osvojila 3. mesto. Hollande je v torkovem pogovoru za France Info poudaril, da je treba nagovoriti volivce Le Penove. Dejal je, da teh 18 odstotkov volivcev nima za desničarske skrajneže. "Mislim, da ni narobe, če narod spregovori," je poudaril, obenem pa dejal, da ne želi ministrov iz Nacionalne fronte.

Hollande nabira tudi glasove strpnejših volivcev. V televizijskem pogovoru je dejal, da ob morebitni izvolitvi za prihodnje leto načrtuje reformo, ki bo nedržavljanom EU-ja omogočila, da bodo lahko volili na francoskih lokalnih volitvah leta 2014. Državljani EU-ja že lahko sodelujejo na francoskih lokalnih volitvah, napovedana reforma pa bi prinesla volilno pravico predvsem priseljencem iz francoskih kolonij, še posebej iz Severne Afrike.

Melenchon: "Ne hodi na teren desnice"
Na Hollandovo snubljenje skrajno desnih glasov se je odzval tudi že četrto uvrščeni iz 1. kroga, radikalni levičar in ognjeviti retorik Jean-Luc Melenchon, ki je po izpadu iz predsedniškega boja sicer takoj pozval svojih 11 odstotkov volivcev, naj 6. maja v 2. krogu podprejo socialista Hollanda.

"Hollande naj ne vodi svoje kampanje na nasproten teren, ker to je past. Želijo govoriti o Nacionalni fronti, ker potem socialna vprašanja ne bodo več tema, ampak bodo ostali samo še Arabci, priseljenci in islam," je nekdanji trockist opozoril tabor favorita za končno zmago.

"Med kampanjo nas je zavračal, zdaj nas potrebuje, ker ne more premagati Sarkozyja brez nas. V naši državi verjetnost, da prepričaš desničarja, naj voli levičarja, ni ravno največja. Če resno misli s prepričevanjem volivcev Nacionalne fronte, bo to katastrofa," še svari Melenchon, ki je s svojim nastopom na skrajni levici kar dodobra uravnotežil dober izid skrajne desnice.

Hollande naslednik Mitteranda?
Po zadnjih anketah se levosredinskemu Hollandu 6. maja obeta zmaga s 55 odstotki, 45 odstotkov pa bi jih pripadlo desnosredinskemu Sarkozyju, ki bi se moral tako posloviti od palače na Elizejskih poljanah, v katero bi se po dolgih 17 letih naselil socialist.