Danes 79-letna Plavšićeva je krivdo priznala že na začetku sodnega postopka. Foto: EPA
Danes 79-letna Plavšićeva je krivdo priznala že na začetku sodnega postopka. Foto: EPA

Kot je v odločitvi o pomilostitvi navedel predsednik haaškega sodišča Patrick Robinson, bo Plavšićeva po švedski zakonodaji 24. oktobra odslužila dve tretjini kazni, tri dni pozneje, 27. oktobra, pa ji pripada pravica, da jo predčasno izpustijo na prostost. "Prepričan sem, da je gospe Plavšić treba odobriti predčasno izpustitev v skladu z njenimi pravicami, ki izhajajo iz švedske zakonodaje," je zapisal Robinson.
79-letno Plavšićevo so po priznanju krivde leta 2003 obsodili na 11 let zapora, kazen pa je Plavšićeva prestajala na Švedskem. V okviru dogovora s takratno glavno haaško tožilko Carlo Del Ponte je Plavšićeva priznala krivdo za zločine proti človečnosti oziroma za pregon nesrbskega prebivalstva v BiH-u. Tožilstvo pa je v zameno za priznanje odstopilo od preostalih sedmih točk obtožnice, ki jo je bremenila za genocid in vojne zločine. Robinson je še pojasnil, da je Plavšićeva prevzela odgovornost za zločine in priznala krivdo ter da se je v zaporu lepo vedla.
Sorodniki žrtev ogorčeni
Na pomilostitev so se medtem že odzvali predstavniki žrtev vojne v BiH-u. Bošnjaki so nad odločitvijo sodišča izrazili ogorčenje. "Morda je v skladu z mednarodnim pravom, vendar pa ni pravično," je dejal vodja Združenja vojnih ujetnikov v BiH-u Murat Tahirović. "Kako je mogoče, da ima Plavšićeva pravico do svobode, jaz pa nimam pravice poiskati in pokopati kosti mojega sina 14 let po tem, ko je bil brutalno ubit? Edina razlaga, ki jo lahko najdem, je, da svet podpira zločin in zločince," pa je dejala vodja Združenja Mater Srebrenice Munira Subašić.

V Republiki srbski pa so odločitev sodišča pozdravili. Premier Milorad Dodik je že sporočil, da bo v sredo odpotoval na Švedsko in v zaporu obiskal Plavšićevo. Dodik nikoli ni skrival prijateljstva s Plavšićevo, odkrito pa je lobiral tudi za njeno predčasno izpustitev iz zapora.