Starši umrlih otrok za njihovo smrt krivijo malomarno državo. Foto: EPA
Starši umrlih otrok za njihovo smrt krivijo malomarno državo. Foto: EPA

Otroci so v torek v šoli v državi Bihar jedli brezplačen obrok riža in soje, nato jih je 47 zbolelo. 23 otrok je na koncu umrlo. Znanstveni testi so pokazali, da je hrana vsebovala omenjeni insekticid, saj je bilo rastlinsko olje, uporabljeno za pripravo hrane, z njim zelo kontaminirano.

"Za otroke je bila usodna visoka količina insekticida monokrotofos, najdenega v hrani," je potrdil policijski poveljnik v mestu Patna. Policija je v petek sporočila, da sumi, da je bilo rastlinsko olje v zabojniku, v katerem je bil prej pesticid.

Kuharici je olje "močno smrdelo"
Šolska kuharica Mandžu Devi je ravnateljico šole Mino Kumari obtožila, da jo je prisilila, da uporabi olje, čeprav se je kuharica pritoževala, da "močno smrdi" in ni videti dobro. Otroci so takoj po užitju hrane začeli bruhati in dobili trebušne krče. Ravnateljica Kumari je sicer še vedno na begu, iščejo pa jo zaradi suma kaznive malomarnosti.

Otroci, stari od pet do dvanajst let, so bili medtem po poročanju BBC-ja pokopani v šoli in okoli nje v vasi Darmasati Gandaman. Jezni starši so s tem izrazili željo, da grobovi otrok služijo opominu, da so umrli zaradi malomarnosti države.

Oblasti želijo z brezplačnim obrokom, namenjenim predvsem revnejšim otrokom, v šolah spodbujati šolanje, a so pogoste pritožbe o slabi higieni.