Posnetek Kasaba med napadom na glavno železniško postajo, kjer je bilo ubitih 52 ljudi. Foto: Reuters
Posnetek Kasaba med napadom na glavno železniško postajo, kjer je bilo ubitih 52 ljudi. Foto: Reuters


Pakistanskega državljana Mohameda Adžmala Amirja Kasaba so obesili v zaporu v mestu Pune v sredo zgodaj zjutraj. Za seboj ni pustil nobene oporoke, pokopali so ga za zidovi zapora.

Zvezni minister Sušil Kumar Šinde je pojasnil, da je usmrtitev podpisal 7. novembra, dva dni po tem, ko je predsednik države Pranab Mukherjee zavrnil prošnjo za pomilostitev. O usmrtitvi so indijske oblasti obvestile tudi sosednji Pakistan.

"To je za vse nedolžne ljudi in policiste, ki so umrli v tem gnusnem napadu na naš narod," je dejal notranji minister zvezne države Maharastra R. R. Patil.

Kasab in še devet teroristov je 26. novembra 2008 po morju prispelo v Mumbaj in izvedlo usklajene napade na železniško postajo, prestižne hotele in judovski kulturni center.

Teroristično obleganje Mumbaja je trajalo kar 60 ur. Umrlo je 166 ljudi, ubiti pa so bili vsi napadalci, razen Kasaba, ki je bil maja leta 2010 obsojen na smrtno kazen.

Vse politične stranke v Indiji so pozdravile usmrtitev, medtem ko so pakistanske oblasti sporočile, da obsojajo vse oblike terorizma in so pripravljene sodelovati z vsemi državami, da bi izkoreninili teroristično nadlogo.

Deset napadalcev je najverjetneje za napade izurila prepovedana pakistanska teroristična organizacija Laškae E Taiba, ki je Kasaba označila za "heroja", ki bo navdih za druge napadalce, da mu sledijo na njegovi poti.